I AM DURAN (2019,GBR) - 8/10



Oni nešto stariji vjerojatno se jako dobro sjećaju Roberta Durana, legendarnog boksača srednje kategorije iz Paname, borca koji je bio svjetski prvak u čak četiri kategorije. Upravo je on glavna zvijezda ovog biografskog dokumentarnog filma koji je snimio Britanac Mat Hogdson, čovjek koji se nekako specijalizirao za dokumentarne filmove o sportašima, poglavito boksačima. Režirao je ili producirao on ranije i dokumentarce o Mohammadu Aliju, Rickyju Hattonu, Carlu Framptonu, a sada je došao red i na slavnog Panamca, čija se karijera protegnula na razdoblje od čak pet desetljeća. Ipak, jednako koliko je "I Am Duran" dokumentarni film o Duranu, toliko i kroz priču o ovom boksaču saznajemo i priču o njegovoj zemlji, srednjoameričkoj državi najpoznatijoj po Panamskom kanalu.

Upravo je Panamski kanal godinama bio predmet borbe Panamaca sa Amerikom koja je polagala prava na kanal i zemlju oko nje i dok su Amerikanci zgrtali milijarde zahvaljujući prolazu koji spaja Atlantik i Pacifik, Panama je grcala u bijedi i siromaštvu. Upravo iz takvog okruženja stigao je i Duran, klasično dijete ulice, koje je počelo privređivati već kao petogodišnjak čisteći cipele i raznoseći novine te je na taj način prehranjivao obitelj. No, to nevjerojato siromaštvo utjecalo je da Duran postane i borac kakvim ga pamtimo, boksač nevjerojatnog prirodnog instinkta i želje da u ringu na suparnicima ispuca sav bijes, patnju i bol koji je proživljavao. Vrlo brzo je Duran postao simbol potlačenog i obespravljenog naroda, nacionalna ikona u čijim su pobjedama i udarcima Panamci vidjeli pobjede svoje zemlje nad puno moćnijim protivnicima.

Sam Duran nas vodi kroz svoju i više nego zanimljivu životnu priču, punu uspona i padova, lijepih, ali i teških trenutaka, a o jednom od najvećih boksača svih vremena pričaju brojne poznate face. Od Roberta De Nira koji je prije koju godinu glumio njegovog trenera u biografskom igranom filmu do Sylvestera Stallonea koji je snimajući Rockyja pokušao sparirati s Duranom pa se baš i nije najbolje proveo. Naravno da su tu i praktički svi boksači iz tog razdoblja, poglavito iz osamdesetih kada je u srednjim kategorijama konkurencija bila iznimna, a Duranovi mečevi sa Sugar Ray Leonardom spadaju u neke od najveći klasika boksa. Uz Sugar Raya o Duranu pričaju i Mike Tyson, Oscar de la Hoya, Marvin Higgler, Lennox Lewis i mnogi drugi boksači, kao i Don King i ostali promotori, menadžeri, sportski povjesničari i novinari. 

Primjedbe