LES MISERABLES (2019,FRA) - 8,5/10



Montfermeil je danas istočno predgrađe Pariza, smješteno nekih 17 kilometara od samog centra grada, a žive ondje danas najsiromašniji stanovnici, uglavnom imigranti iz Afrike i Azije. Sredinom 19. stoljeća bio je Montfermeil zasebni gradić i zbivala se ondje dobrim dijelom radnja jednog od najpoznatijih romana pretprošlog stoljeća, "Jadnika" (Les Miserables) Victora Hugoa, po kojem je i debitantski dugometražni film francuskog filmaša podrijetlom iz Malija, Ladja Lya i dobio ime. Odrastao je Ly upravo u Montfermeilu i vjerojatno mu je jako poznato kako diše tamošnja zajednica, a i prije no što je počeo snimati film koji mu je preko noći donio slavu i hvalospjeve struke, publike i kritike, on je snimao i bilježio događaje i ljude u svojoj četvrti. Osobito ga je zanimalo policijsko nasilje nad lokalnim stanovništvom, odnosi policije s ljudima, što je rezultiralo prvo kratkim filmovima, a potom i cjelovečernjom krimi dramom, koja je dogurala i do nominacije za Oscara za najbolji film izvan engleskog govornog područja.

Radnju svog filma Ly je smjestio točno u vrijeme nakon finala SP-a u nogometu 2018. godine u kojem je, nažalost, Francuska pobijedila Hrvatsku. U uvodu pratimo veselje svih stanovnika Pariza u samom centru grada, a potom selimo u predgrađe. Priču je zapravo Ly zasnovao na stvarnom događaju policijskog nasilja koje se odigralo u listopadu 2008. godine i koje je on uspio snimiti, a u "Jadnicima" pratimo sudbinu više likova koji žive ili rade u Montfermeilu. Ionako naelektrizirana i vječno napeta situacija će eskalirati kada jedna krađa dovede cijeli kvart na rub otvorenog rata, a poklopit će se to s prvim danom na poslu policajca iz provincije Stephana (Damien Bonnard jedini je relativno poznati glumac u ansamblu koji uglavnom čine stvarni stanovnici Montfermeila), koji je upravo preselio u Pariz i pridružio se jedinici zaduženoj baš za ovaj kvart.

Završio je Stephane u timu s bijelcem Chrisom i crncem Gwadom, dvojcem koji već dugo radi u ovom opasnom kvartu i jako dobro poznaje gotovo sve tamošnje stanovnike, kao i odnose među često zaraćenim bandama i kriminalcima. I dok Chris često agresivno iskorištava moć koju mu pruža činjenica da je inspektor među lokalnim stanovništvom, Gwada naizgled olako prelazi preko toga, iako je jasno da mu je pomalo nelagodno. U društvu ove dvojice iskusnih policajaca i Stephane će početi otkrivati podzemlje predgrađa i tenzije između raznih grupacija i policajaca, koji često silom, strahom i pendrekom održavaju krhki mir, no jasno mu je kako je cijela situacija na rubu pucanja i pretvaranja u kaos. 

Neće trebati proći puno da nastane potpuni kaos kada će se ovi policajci iz lovaca pretvoriti u lovine, a cijela situacija će eskalirati nevjerojatnim nasiljem. Definitivno "Les Miserables" spada u red ponajboljih francuskih filmova snimljenih posljednjih godina, a ne samo po svojoj tematici, već i po žestini, dinamici i autentičnosti podsjetio me na kultni "La Haine" Matthieua Kassowitza iz 1995. godine. Cijela je priča ovdje i više nego realistična, snimio je to Ly gotovo na tragu doku-drame sjajno prikazavši kakva kultura nasilja vlada u ovom okrugu, a policija svojim postupanjem i ponašanjem često samo dolijeva ulje na vatru. Naravno da je ova priča jako kompleksna i nema tu crno - bijelih likova jer jasno da nisu tu isključivo policajci krivi za svo to nasilje i kriminal kao što bi se možda dalo pomisliti, već je najveći problem što uglavnom ondje žive ljudi koji i nemaju nekog izbora nego baviti se kriminalom i ilegalnim poslovima. 

Iako je ovo bio debitantski igrani film za Lya, snimio je on nevjerojatno dinamičnu i uzbudljivu krimi dramu, prepunu energije, koja cijelo vrijeme kipi i kipi, baš kao i nezadovoljno i nesretno stanovništvo predgrađa, da bi u samoj završnici doslovno sve prekuhalo pa i iskipilo. Dobio je Ly u Cannesu i nagradu žirija, a film je dobio i nagradu publike za najbolji francuski film godine, kao i nagradu Cesar, za najbolji francuski film snimljen u 2019. godini. Bili su "Jadnici" nominirani i za europski film godine, a Ly je dobio i nagradu za europsko otkriće godine. Od bezbroj ostalih nagrada filmu vrijedi izdvojiti i španjolsku nagradu Goya za najbolji europski film, nominaciju za Zlatni globus za najbolji film izvan engleskog govornog područja i mnoge druge. Sada nam ostaje vidjeti što od Lya možemo očekivati dalje kada je već s debitantskim filmom toliko podigao letvicu i što će imati još za reći nakon prve ovako dosta osobne priče koja je ujedno i univerzalna, zbog čega je i prepoznata u cijelom svijetu.

Primjedbe