PICO DA NEBLINA (2019-22,BRA) - 7,5/10





Pico da Neblina sa nešto manje od 3000 metara najviši je vrh u Brazilu, no ova desetodijelna serija zapravo nema nikakve veze s istoimenim planinskim vrhom. Jedina poveznica između vrha koji bismo mogli prevesti kao "Magloviti vrh" i serije je ta što, ako sam dobro shvatio, Pico da Neblina kažu mladi Brazilci kada se žele dobro napušiti. Iako je situacija s legalizacijom marihuane u Brazilu trenutačno kao i kod nas, odnosno i dalje marihuanu možemo nabavljati isključivo od raznih dilera i muljatora, a ne kao pošten svijet u apotekama ili specijaliziranim dućančićima, kreatori serije koja se smjestila na pola puta između krimića i drame, zamislili su Brazil u kojem je "trava" upravo legalizirana. Tijekom razvoja serije, čija je produkcija krenula još 2015. godine, kreatori su vjerovali da će do trenutka kada "Pico da Neblina" ugleda svjetlo dana, vutrica u Brazilu biti legalna i sve je vodilo prema tome. No, onda je na vlast stigao desničarski, konzervativni populist i ljubitelj vojne hunte, kreten Jair Bolsonaro i to se, naravno, nije dogodilo.

Autorima je tako ostalo samo zamišljati kako bi izgledao život u Brazilu natkrivenim legalnim dimom marihuane, a u seriji koju je producirala produkcijska kuća poznatog brazilskog režisera Fernanda Meriellesa, koji je i režirao dvije epizode, pratimo priču sitnog dilera koji je odlučio legalizirati svoj biznis. Taj sitni diler je Biriba, iznimno inteligentan i sposoban mladić iz favela Sao Paula, kojeg njegove mušterije nazivaju najboljim dilerom na svijetu. Uvijek Biriba ima najbolju robu, s mušterijama funkcionira na prijateljskoj razini i ima najbolji obrtaj novca u cijeloj kriminalnoj organizaciji. Biribin otac devedesetih je bio najopasniji kriminalac u Sao Paulu te je zbog toga i sam Biriba ozloglašen, a kada brazilski parlament legalizira marihuanu, brojni narkotrafikanti naći će se u ozbiljnim problemima, shvaćajući da im je posao ugrožen.

Ne i Biriba, koji će kao partnera u investiciji pronaći jednu od svojih redovnih mušterija, stonera Viniciusa, mladića iz bogate obitelji čiji je otac onaj tipični pohlepni kontroverzni korporacijski odvjetnik. Uz početne probleme Biriba i Vinicius će i otvoriti coffee shop u središtu Sao Paula, no neće to baš ići tako jednostavno. Tim više jer je Biribin najbolji prijatelj Salim i dalje ostao u svijetu kriminala, a ni samom Biribi neće se biti tako lako izvući iz kriminalnog polusvijeta. A ni svijet poduzetništva baš i neće biti onako blistav i jednostavan kao što je zamislio i naizgled genijalni planovi ovog mladog idealista počet će zapinjati i zbog birokracije, korupcije, kao i opstruiranja od onih od koje je to najmanje očekivao.

I definitivno je "Pico da Neblina" zabavna, uzbudljiva, povremeno i duhovita serija koja bi mogla biti posebno atraktivna mlađoj populaciji, no i oni nešto stariji mogli bi ovdje pronaći sadržaj za sebe. Izgleda to moderno, sa zanimljivim likovima, a bez obzira što je priča možda mrvicu predvidiva i stereotipna, produkcijski je sve to na zavidnoj razini i "Pico da Neblina" još jednom je potvrdio da se u Brazilu i dalje radi jako dobar posao kad su film i televizija u pitanju. I glumci su sasvim korektni, a za razliku mnogih poznatih brazilskih filmova kao što su "Božji grad" ili "Elitna postrojba" gdje je pažnja bila posvećena praktički isključivo životu u favelama, nudi ova serija sasvim pristojan uvid i u nešto urbaniji dio brazilske populacije.

Primjedbe