THE GENTLEMEN (2019,GBR) - 7/10



Nakon nekoliko uzastopnih promašaja i blago rečeno katastrofa od filmova (Kralj Arthur recimo, Aladina nisam želio ni gledati, već mi je bilo dovoljno mučno čim sam u nekom traileru vidio plavičastog Willa Smitha, dok mi ni The Man from U.N.C.L.E. nije bio nešto spektakularno), Guy Ritchie vratio se već više puta prokušanom i uspješnom receptu i snimio još jedan film u stilu "Lock, Stock" i "Snatcha". Možda bi bilo pregrubo reći da je Ritchie još jednom plagirao samog sebe, no baš kao što se tijekom prošlog desetljeća nakon fijaska zvanog "Swept Away" kojeg je snimio s tadašnjom gospođom Ritchie odnosno Madonnom, pokušao izvući s kopijama prvih i najboljih filmova odnosno "Revolverom" i "RocknRollom", isto je učinio i sada. No, dok su i "Lock, Stock", a potom i "Snatch" u svoje vrijeme bili nevjerojatno originalni, svježi, usudio bih se reći čak vizionarski i revolucionarni filmovi, sve poslije što je Ritchie snimio po istom kalupu djeluje tek kao blijeda kopija. Ipak, to ne znači da je "The Gentlemen" slabašan film.

Štoviše, Ritchie je još jednom uspio pronaći dobitnu formulu i snimiti nevjerojatno zabavan, uzbudljiv, na trenutke i duhovit film, čak i nadahnuto režiran sa standardno cool likovima, a po dobrom starom običaju i sada je okupio zbilja izvanrednu glumačku ekipu. Baš kao u "Snatchu", kad je standardnim britanskim facama pridružio Brada Pitta i još poneko uvozno lice, sada je britanskoj okosnici kao vođu napada također pridružio još jednog poznatog Amerikanca, Matthewa McConaugheya. On je Mickey Pearson, Amerikanac koji drži pod kontrolom čitavo britansko tržište marihuane, a nakon što se odluči umiroviti i povući iz narkobiznisa, to će izazvati pravi kaos na tamošnjoj narko-sceni. Svi kriminalci i dileri pokušat će preuzeti njegov posao, a baš kao u prethodnim filmovima, Ritchie je i ovdje osmislio priču puno preokreta, iznenađenja, ludosti, raznih shema, od kojih smo neke fore, nažalost, i ranije imali priliku vidjeti.

Uz već spomenutog McConaugheya pojavljuju se ovdje i Charlie Hunnam, Hugh Grant, Colin Farrell i Michelle Dockery između ostalih (sva sreća pa više ne angažira onog iritantnog Jasona Stathama, tog tipa više jednostavno ne mogu vidjeti). Uspio je Ritchie ovaj puta pogoditi jer su "Gospoda" na kino blagajnama zaradila više od 120 milijuna dolara, gotovo šest puta više no što je film koštao, a definitivno bi se ova tipična ričijevska akcijska krimi komedija trebala svidjeti onima koji su odrastali uz njegove prve filmove. Zabavno, energično, brzo, ričijevski zapetljano, krcato fora likovima, savršeno za ubiti dva sata uz nostalgičnu sjetu za vremenima kad je Ritchie bio važan i relevantan filmaš. A mi dvadesetak godina mlađi. 

Primjedbe