THIS SPORTING LIFE (1963,GBR) - 8/10



Richard Harris legendarni je irski glumac (1930.-2002., oni mlađi možda ga se sjećaju po ulozi Marka Aurelija u "Gladijatoru", English Boba u "Nepomirljivom" ili kao Amblusa Dumbledorea u prvim Harry Potterima), koji je prvu od dvije nominacije za Oscara zaslužio upravo za ulogu u ovoj socijalno - sportskoj drami, koja je zapravo i bila prijelomna u njegovoj karijeri. Uloga rabijatnog ragbijaša opsesivno zaljubljenog u svoju stanodavku Franka Machina, jedna mu je od najboljih u zanimljivoj karijeri, a jedan od razloga zašto mu je ova uloga tako savršeno sjela skriva se i u tome što s likom kojeg je odglumio ima dosta poveznica. Kao mladić Harris je u rodnoj Irskoj bio talentirani ragbijaš, a nakon što mu je snove o profesionalnoj karijeri uništila tuberkuloza, preselio je u London, sanjajući kako će postati redatelj.

No, ubrzo je počeo glumiti u kazalištu, potom i na filmu, a baš kao i dobar dio britanskih glumaca njegove generacije, imao je živopisne izlete i izvan glume, a bio je i dosta divlje naravi. Nadaleko su bile poznate eskapade s alkoholom i drogom, a na Youtubeu se može pronaći jedan genijalni intervju s njim iz 1971. godine kada kod Dicka Cavetta dolazi izubijanog lica. Nakon nekog vremena Harris priznaje da se večer prije intervjua nalokao kao svinja u nekom američkom baru, potom i potukao, no djeluje to kao da je za njega sasvim normalno i umire od smijeha dok prepričava događaje od večeri prije (https://www.youtube.com/watch?v=EZyCnKZ5cog). Upravo takav lik, divlja prznica, sirovi ulični grubijan, tvrdoglavi siromah koji prezire bogataše koji su zgrnuli bogatstva na grbači radničke klase je i Frank Machin.

Režirao je "Ovaj sportski život" ugledni britanski filmaš Lindsay Anderson prema istoimenom romanu Davida Storeyja u kojem pratimo sudbinu mladića koji se nada postati profesionalni ragbijaš. Radnja filma zbiva se u rudarskom gradu Wakefieldu u Yorkshireu na sjeveru Engleske, a Machin je ogorčeni mladi rudar kojem će se ostvariti snovi i postat će zvijezda lokalne ragbi momčadi. Da je u tome uspio saznat ćemo već u uvodnim scenama kada će mu prilikom žestokog duela u jednoj utakmici netko izbiti čak šest zubiju. U trenucima kada ga vlasnici kluba dovoze kod zubara koji mu sve te polomljene zube treba počupati i krenuti slagati protezu, kroz flashbackove se Frank počinje prisjećati svojih početaka kroz koje saznajemo i cijelu njegovu priču. Kako je ovaj bijesni rudar uopće postao zvijezda momčadi i postao najplaćeniji igrač u povijesti kluba, ali i kako neće trebati proći puno vremena da ga slava, uspjeh i novac počnu prebacivati te će se i sam početi pretvarati u osobu kakve je inače prezirao.

Vidjet ćemo koliko je to kontradiktoran tip koji će stalno tvrditi da ne voli da ga se posjeduje, a i sam kao da će nakon nekog vremena pomisliti da sve može kupiti novcem. Uz to, tu je i romansa sa stanodavkom, nešto starijom udovicom i majkom dvoje mlade djece, čiji je muž poginuo dok je radio za kompaniju vlasnika kluba za koji on igra. Iako će se u jednom trenutku činiti da se Frankov život konačno slaže onako kako bi trebao i mogao, ipak je on jedan od onih vječno nezadovoljnih tipova koji kao da se namjerno trudi uništiti sve dobro što mu se događa u životu. Bio je ovo i prvi dugometražni film koji je snimio Anderson, a s obzirom da je ranije snimao dokumentarce, ni ne čudi da je ovo jedan od onih klasičnih realističnih filmova o naizgled stvarnim ljudima i jedan od klasičnih primjera britanskog "Kitchen-sink" stila realističnih socijalnih drama o srednjoj ili radničkoj klasi tog doba. 

Primjedbe