VESNICKO MA STREDISKOVA / MY SWEET LITTLE VILLAGE (1985,ČSL) - 8/10



Spada ova šarmantna i duhovita komedija u uzak krug najpoznatijih čeških / čehoslovačkih filmova svih vremena, a uz "Strogo kontrolirane vlakove" često se "Selo moje malo" ističe kao sam vrhunac stvaralaštva velikog Jirija Menzela. Za razliku od velike većine filmova koje je snimao u ranijoj fazi karijere, "Selo moje malo" Menzel nije snimio prema scenariju Bohumila Hrabala, već prema priči još jednog velikana češke pisane riječi, Zdeneka Sveraka. Sveraka starijeg možda ponajviše pamtimo po glavnoj ulozi u Oscarom nagrađenom filmu "Kolja" kojeg je po očevom scenariju režirao sin Jan Sverak, a baš kao što je Forman uspio u "Hori ma panenko" na suptilan, ironičan način prikazati svakodnevni život na češkom selu kao subverzivan napad na komunističku birokraciju, isto je pošlo za rukom i Menzelu.

Bez obzira što ovdje pratimo sudbinu više stanovnika tipičnog češkog sela u kojem svi sve poznaju, u središtu pažnje je mentalno zaostali mladić Otik. Ovaj prostodušni, ali tupavi mladić, baš kao i svi u komunizmu, ima posao i radi on kao pomoćnik kamiondžije Paveka, no obično Otik radi više štete nego koristi. Pavek je jedan od onih tipičnih seoskih mudrijaša kojem se Otik uvukao pod kožu, no svejedno više ne može s njim izdržati i od nadređenih će zatražiti da on ubuduće bude pomoćnik nekom drugom vozaču kamiona, Tureku. Tu će nastati problemi jer vječni mutikaša Turek ne želi Otika, a ni on nije oduševljen poslom s tim tipom pa će potražiti posao u Pragu. I to na iznenađenje svih jer nikome od seljana nije jasno što će nesretni Otik raditi u gradu, kad bez tuđe pomoći ne može funkcionirati na selu, no ispostavit će se da je posao u Pragu za Otika bio prljavi potez pokvarenog političara koji se na taj način odlučio dokopati kuće ovog smotanca koju planira pretvoriti u svoju vikendicu.

Imamo tu i druge podradnje među kojima je i tajna veza Turekove žene s mladim veterinarom, stalni problemi seoskog liječnika koji voli zaviriti u čašicu, kao i očajnički pokušaji Pavekovog sina da zavede novu mladu seosku učiteljicu. Vrlo brzo nakon prikazivanja "Selo moje malo" steklo je kultni status u Čehoslovačkoj, a izvrsno je bio prihvaćen i u ostalim slavenskim zemljama tadašnjeg istočnog bloka jer ljudima je sve to bilo jako dobro poznato. Bio je ovaj film i nominiran za Oscara, a nakon filmova kojima se proslavio u drugoj polovici šezdesetih, "Selo moje malo" možda je i najbolji primjer Menzelovog sarkastičnog duha, kojeg nije pokolebala ni petogodišnja zabrana snimanja filmova nakon što su sovjetski tenkovi 1968. pregazili praško proljeće. 

Primjedbe