AQUI NO HA PASADO NADA (2016,ČILE) - 6,5/10



U početku bezbrižni noćni izlazak pretvorit će se u pravu noćnu moru za studenta Vicentea nakon što mu sljedećeg jutra na vrata pokuca policija i uhiti ga pod optužbom da je autom pregazio čovjeka i pobjegao s mjesta nesreće. Inače ležernom i bezbrižnom mladiću, kojeg je do tog trenutka zanimalo samo što bolje se zabavljati u životu, opijati se vikendima, povremeno se drogirati i baciti pod jaja što je više moguće djevojaka, cijeli svijet će se srušiti jer iako je te noći bio pošteno pijan, svjestan je da nije nikoga pregazio. Situacija je tim kompliciranija jer je Vicente pravi samotnjak koji se u Čile tek nedavno vratio iz SAD-a, gdje mu je otac, vječno odsutni biznismen, radio, a iako mu sjećanje na tu kobnu noć nije najbistrije, siguran je da nije on vozio, već je samo bio u autu. A za upravljačem je bio sin moćnog političara.

Snimio je ovu naturalističku dramu ugledni čileanski filmaš Alejandro Fernandez Almendras (sjećam ga se po mračnoj osvetničkoj krimi drami "Matar a un hombre" otprije nekoliko godina) prema istinitim događajima koji su u Čileu 2013. godine izrasli u prvoklasni politički skandal. Tada je sin senatora Carlosa Larraina, tada predsjednik desne koalicije Nacionalne obnove, bio oslobođen optužbi da je pijan pregazio čovjeka i pobjegao, a nastradali su njegovi prijatelji koji su tada bili s njim u autu. U sličnoj situaciji naći će se i Vicente, koji zapravo nije ni bio svjestan s kakvim je to uopće društvom završio te pijane noći, a iako će u početku misliti da je sve to pogreška i da će se vrlo brzo razjasniti da on nije vozio pošto postoje brojni svjedoci, ispostavit će se da nije mogao biti više u krivu.

Polako, ali sigurno, počet će shvaćati da se našao u opasnoj igri koja bi mu mogla potpuno uništiti život i da postoji cijeli niz moćnih ljudi koji se svim silama kroz manipulacije, namještanje dokaza i brojne druge zakulisne radnje trude usmjeriti krivnju na njega. Nešto što je u početku izgledao kao ljeto puno uzbuđenja, zabave, pješčanih plaža i djevojaka, za Vicentea će se pretvoriti u potpuni užas. Imao je ovaj film koji se na engleskom zove "Much Ado About Nothing", baš kao poznata Shakespeareova komedija (Mnogo vike ni za što u našem prijevodu ako se dobro sjećam), solidan festivalski život i nakon premijere u službenoj konkurenciji festivala u Sundanceu, prikazan je i u Panorama sekciji festivala u Berlinu. 

Primjedbe