CHILDREN OF HEAVEN (1997,IRN) - 8/10



Bila je ova pomalo sentimentalna obiteljska drama Majida Majidija prvi iranski film ikada nominiran za Oscara u kategoriji najboljeg filma izvan engleskog govornog područja. Pokraj Benignijevog "La vita e bella" nisu "Djeca raja" imala puno šanse za nagradu, no svejedno je ova priča o bratu i sestri iz siromašne obitelji iz predgrađa Teherana postigla uspjeh u cijelom svijetu. Ovo je jedna od onih tipičnih world cinema priča, priča o stvarnim ljudima u stvarnim problemima i životnim okolnostima s pomalo egzotičnih i nama ne toliko bliskih strana svijeta u kojoj pratimo epizodu iz života dvoje siromašne djece bez velikih snova i ambicija, ali djece velikih srca.

Nakon što izgubi ružičaste cipele svoje mlađe sestre Zahre, devetogodišnji Ali ne usudi se roditeljima reći što se dogodilo. Kupnja novih cipela za njegovog oca predstavlja preveliki izdatak pa će se Ali sa sestrom dogovoriti kako će njih dvoje dijeliti njegove već pošteno iznošene tenisice. Prvo će ih u školu ujutro nositi Zahra, koja će potom trčati doma kako bi ih mogao nositi Ali i tako će to trajati sve dok Ali ne smisli plan kako da pronađe izgubljene sestrine cipelice ili joj pronađe nove. Ta shema će ih oboje uvaliti u značajne probleme jer će Ali svakodnevno kasniti u školu, a kada otkrije da se održava utrka za učenike u kojoj su treća nagrada upravo tenisice, Ali će odlučiti da je to njegova šansa kako bi sestri nadoknadio gubitak. Samo, među više tisuća djece koja će sudjelovati u utrci neće biti baš lako osvojiti baš treće mjesto, tim više što mu ni mjesto u školskoj ekipi nije zagarantirano.

Bio je ovo jedan od onih crowdpleasing filmova, pomalo melodramatičnih i nevjerojatno dirljivih u kojem je nemoguće suosjećati sa sudbinom Alija i njegove sestre. Neki kritičari išli su tako daleko pa su ga prozvali i iranskim "Kradljivcima bicikala", no za razliku od remek-djela Vittoria De Sice ovdje ipak nedostaje socijalnog konteksta i motivacije, već je priča tu krajnje jednostavna. "Djeca raja" je jedan od onih filmova o posve neiskvarenoj djeci, klincima koji iako su još uvijek u dječjim godinama kada bi trebali biti bezbrižni imaju užasno puno briga. Tako u jednoj sceni otac Aliju kaže da nije više dijete jer ima devet godina i morao bi se početi snalaziti za sebe, a vrlo brzo on će pokazati da se itekako zna snalaziti. Nudi nam ovaj film i zanimljiv uvid u dosta zatvoreno iransko društvo, posebno u tamošnji školski sustav, a posebno se ova dirljiva melodrama ističe po izvrsnim ulogama klinaca koji su utjelovili Alija i Zahru i kojima je to zapravo bilo prvo i jedino filmsko iskustvo. 

Primjedbe