EMMA. (2020,GBR) - 6/10


Mislim kako sam već nekoliko puta isticao kako me neizmjerno živciraju sve te knjige, a potom i filmovi o dokonoj britanskoj aristokraciji i o ljubavnim jadima tih plitkih bezveznjaka i nikada nisam pročitao, niti planiram pročitati niti jednu knjigu Jane Austen, sestara Brontë i ostatka plejade tih dosadnjakovića. Nastavno na to, u pravilu i izbjegavam filmove snimljene po njihovim knjigama jer osjećam neizmjeran prijezir prema tim nikogovićima, a naivno sam se nadao da bi valjda tisućita ekranizacija poznatog romana "Emma" Jane Austen mogla predstavljati barem nekakav odmak od tipičnih filmova o britanskoj aristokraciji 19. stoljeća.

Nadao sam se da bi "Emma." , koju je po scenariju novozelandske književnice Eleanor Catton, kojoj je ovo bio i prvi izlet u svijet filma, režirala američka fotografkinja i režiserka video spotova Autumn de Wilde, kojoj je također ovo bio premijerni dugometražni film, mogao predstavljati barem minimalni odmak od tipičnih viktorijanskih filmova. Nadao sam se da bi možda po uzoru na Lantimosov "The Favourite" ova humorna drama mogla također biti neskrivena parodija i satira na to društvo vrijedno prijezira, no "Emma." se ispostavila kao još jedna kičasta limunadica kojom se taj na desetke tisuće puta prežvakani sadržaj očito pokušao podvaliti mlađoj publici.

Puno se ovdje pazilo na detalje i sve je tu ušminanko i blještavo tako da, pretpostavljam, intencijski prelazi granice kiča, a iako je De Wilde okupila ovdje neke mlade nade britanskog filma uz uvijek dobro došlog Billa Nighyja, nije ovo bio očekivani iskorak kakav sam priželjkivao. Dokona gospođica Emma Woodhouse (valjda jedina Amerikanka u ovom ansamblu je američka glumica Anya Taylor-Joy, koje se i dalje najbolje sjećamo po ulozi u Eggersovoj "Vještici") je sebična djevojka kojoj je glavni hobi spletkarenje i miješanje u ljubavne živote ljudima oko sebe. No, vrlo brzo pojavit će se mladi spletkar Knightley (Johnny Flynn) u kojem će Emma dobiti konkurenta, a nije teško za pretpostaviti da će ovo dvoje spletkara i mudrijaša na kraju završiti skupa.

Svi oni koji su čitali knjigu Jane Austen ili gledali neki od valjda tisuću filmova koji su ranije snimljeni po istom predlošku definitivno s ovom ekranizacijom neće dobiti baš ništa novoga, a to je ono što me u pravilu i najviše živcira kada se krene u žmikanje i cjeđenje već do kraja prožvakanih djela. Stvarno ne razumijem koji je smisao stalnog i opetovanog snimanja jedno te istih filmova u kojima nema ni najminimalnijeg otklona od onog prethodnog. Iako se ne može poreći da je De Wilde talentirana redateljica i da je glumačka ekipa ovdje zbilja respektabilna i puna talenta, stvarno sam uz teške muke i napore "Emmu" uspio odgledati do kraja i svečano obećajem da više neću ni pokušavati gledati slične filmove. Ukoliko u njemu dokonog i plitkog britanskog aristokratskog fićfirića neće glumiti Nicolas Cage, a režije će se recimo prihvatiti Gaspar Noe. E, to bi bila "Emma" koju bih sa zadovoljstvom pogledao! 

Primjedbe