READY FOR WAR (2019,SAD) - 7/10



Još za vrijeme američkog rata za neovisnost protiv Velike Britanije, deklaracijom nezavisnosti svim stranim državljanima koji se odluče boriti za SAD, zajamčeno je državljanstvo. Je li to baš tako i funkcioniralo u posljednjih dva i nešto stoljeća zapravo mi i nije poznato, no američki filmaš koji je do sada snimao i igrane i dokumentarne filmove Andrew Renzi donosi nam dokumentarac u kojem vidimo da to danas definitivno više ne funkcionira. Kroz povijest su zasigurno na tisuće i tisuće imigranata služili u američkoj vojsci, no Renzi se usredotočio na sudbine trojice koji su ostali izigrani. Svi oni su zapravo Meksikanci i prijavili su se u mladosti u vojsci iako nisu imali američko državljanstvo, već samo stalno boravište u Americi, a nakon što su vojsku i odslužili, kao zahvalu su dobili deportaciju u zemlju u koju su rođeni.

Doduše, nisu oni deportirani odmah čim su se skinuli iz uniforme, već su sva trojica likova koje ćemo upoznati po završetku karijere dobro zabrazdili i završili u zatvoru. Nakon što su odslužili svoju kaznu, svi oni su potjerani u Meksiko, bez da su dobili obećano državljanstvo. Jedan od njih upravo je u prihvatnom centru za ilegalce i čeka rješenje po kojem će ga torpedirati preko zida u Juarez, a njegova obitelj, odvjetnički timovi i aktivisti za ljudska prava bore se za to da mu se da državljanstvo i da izbjegne takvu sudbinu. Drugi od protagonista već dulje vrijeme živi u Juarezu, gdje je deportiran iako je cijeli život proveo u SAD-u, gdje mu je cijela obitelj. On je s "krive" strane granice osnovao centar za pomoć veteranima koji su doživjeli identičnu sudbinu kao i on, a istovremeno se bori za ishođenje državljanstva, no daleko najšokantnija priča je trećeg tipa kojeg ćemo upoznati.

Nakon što je deportiran u Meksiko, ovog veterana angažirao je kao plaćenog ubojicu jedan od tamošnjih kokainskih kartela. I ne samo kao ubojicu, već kao čovjeka s dugogodišnjim vojnim iskustvom u američkoj vojsci, ovaj tip je bio zadužen za obuku i trening meksičkih kriminalaca, a saznat ćemo ovdje da je to zapravo dosta česta sudbina bivših veterana koje Amerika deportira i riješi ih se kao starih krpa. I svi ovi likovi u Americi imaju obitelji, žene i djecu koja često imaju američka državljanstva, su dobrim dijelom sami krivi za vlastite sudbine pošto su se po povratku iz rata odali kriminalu i završili u zatvoru. No, zaista je zapanjujuća spoznaja da tipovi koji su prošli vojnu obuku i koji su prošli sve i svašta sada često završavaju kao instruktori za kartele.

Primjedbe