SPACE FORCE (2020,SAD) - 6,5/10





Dvojac Steve Carell - Greg Daniels proslavio se američkom verzijom britanske serije "The Office", a sada su se opet odlučili pozabaviti radnim narodom Amerike. Doduše, nešto drukčijom radničkom klasom i potpuno drukčijim okruženjem, a "Space Force" je neskrivena satira na budalizaciju društva i današnju Ameriku. Svemirska postrojba je šesti rod američke vojske uz vojsku, marince, mornaricu, zrakoplovstvo i obalnu stražu, a zanimljivo je kako je američka vojska i u stvarnosti samo nekoliko mjeseci prije no što se pojavila ova serija zaista osnovala "Space Force". Za zapovjednika Svemirske postrojbe (u seriji, ne u stvarnosti) bit će izabran dugogodišnji general zrakoplovstva Mark Naird (Carell), koji je od predsjednika Amerike (kojeg u seriji nazivaju POTUS) dobio zadatak da do 2024. godine mora okupirati mjesec i započeti njegovu kolonizaciju.

Godinu dana nakon što je dobio ovaj zadatak, general Naird je s obitelji preselio na tajnu lokaciju u Coloradu, gdje se nalazi baza za svemirsku misiju, a upravo bi u orbitu trebao biti lansiran novi satelit. Vrlo brzo ćemo saznati da u svemirskoj postrojbi vlada potpuni kaos i da je Naird potpuno nedorastao suludim zadacima koji se stavljaju pred njega, na što dobrim dijelom utječu i obiteljski problemi. Sve ono što mu glavni inženjer Adrian Mallory (Johna Malkovich) sugerira i sve ono na što ga upozorava, Naird koji je cijeli život čekao ovakvu priliku odbacuje, a posebno ga smeta što ostatak američke vojske na Svemirsku postrojbu gleda kao na najobičniju sprdnju. No, Naird je odlučio dokazati da je sposoban i da će pod njegovim zapovjedništvom Amerika krenuti u invaziju i kolonizaciju Mjeseca.

Obiluje "Space Force" apsurdnim situacijama u kojem se autori ponajviše zafrkavaju na račun ljudske gluposti, mačizma i aktualne politike "America First", a iako je bilo tu i duhovitih situacija i trenutaka, ipak je ovo debelo ispod razine recimo "The Officea" pa i "Parks and Recreation" koje je Daniels osmislio s Michaelom Schurom. Na trenutke je "Space Force" bio i začuđujuće sladunjav i melodramatičan, što sam najmanje očekivao, a Carell se po tko zna koji put u nizu predstavio u istovjetnoj ulozi simpatičnog smotanca, rođenog luzera kojem ništa ne polazi za rukom za što si je najviše za sam kriv. Čak mi je puno bolji bio Malkovich kao znanstvenik koji je vječno na rubu živčanog sloma zbog imbecila kojima je okružen i kojima gotovo pa nije jasno ništa oko svemirskih planova.

Od početka do kraja "Space Force" je prava farsa, nažalost ne previše duhovita komedija apsurda, koja je idejno bila izvanredna, no nije se tu premisu uspjelo nadograditi urnebesnim provalama i gegovima koje smo možda očekivalo. Kao u tenisu, dok server pogodi gotov savršen prvi servis, suparnik mu na jedvite muke vrati lopticu, a on na mreži čeka samo da lopticu smešira u polje, no razvali je u aut ili u istu tu mrežu. Tako je i ovdje sama ideja serija obećavala kao nešto sa čime se ne može promašiti i kao siguran poen, no na kraju se "Space Force" ispostavio kao nešto sasvim osrednje i dosta razočaravajuće. Pomalo kao još jedna nedavna svemirska apsurdistička serija "Avenue 5" s Hughom Lauriem od koje sam također očekivao nešto više.

Primjedbe