SPELLBOUND (1945,SAD) - 8/10



O Alfredu HItchcocku i njegovom stvaralaštvu vjerujem da ne treba trošiti previše riječi, no bio je ovaj misteriozni psihološki romantični triler s pomalo nadrealističkim štihom i jedan od najuspješnijih filmova starog engleskog majstora. Pod uspješnijim mislim po nominacijama za Oscarima i osvojenim zlatnim kipićima kojeg je osvojio tek Miklos Rosza za originalnu glazbu, dok nominacije za najbolji film, režiju (druga od pet neuspješnih za starog Hiča), sporednu mušku ulogu, fotografiju i vizualne efekte nije uspio potvrditi. Snovi su bili često u pažnji Hitchcocka, a "Spellbound" je poseban što je za kreiranje snova bio angažiran čuveni španjolski slikar Salvador Dali.

Nažalost, od scene sna u čijoj je režiji i kreaciji Hitchcock Daliju dao otvorene ruke ostalo je jako malo jer je u postprodukciji scena koja je u integralnom obliku trajala dvadesetak minuta na kraju srezana na dvije minute. Što je najtužnije od svega, originalna sekvenca sna u međuvremenu je nestala i izgubljena je u nekom od holivudskih studija, a jedan od razloga zašto cijela scena nije ušla u film, bio je Hitchcockov sukob s producentom Davidom Selznickom. Još 1939. godine Hithcock je sa Selznickom potpisao ugovor koji nije ispoštovao kako je trebao te osim "Rebecce" iz 1940. nije za njega snimio niti jedan film. I na ovaj način Selznick mu se osvetio i odlučio pokazati tko je gazda, no razmirice s producentom nisu omele Hithcocka da još jednom pokaže kakav je majstor režije i vizionar.

Naizgled očiglednu i jednostavnu priču, Hitchcock je uspio napraviti potpuno nepredvidivom i punom iznenađenja iako je sam redatelj "Spellbound" pomalo skromno opisao kao još jedan triler zamotan u pseudo-psihoanalizu. Po običaju okupio je on i izvrsnu glumačku ekipu koju predvode Ingrid Bergman i Gregory Peck, između kojih se, po Peckovom priznanju četrdesetak godina kasnije, na setu rasplamsala kratka, ali burna romansa. Bergman je psihijatrica koja će se zaljubiti u novog ravnatelja klinike za koju radi, naravno Pecka. No, ispostavit će se da Peck ne samo da nije slavni psihijatar, već je on optuženik za njegovo ubojstvo i krađu identiteta. S obzirom da je doživio amneziju i ne sjeća se što se dogodilo, Ingrid će mu pokušati pomoći da povrati pamćenje i pokuša se sjetiti što se dogodilo i tko je zapravo ubio slavnog psihijatra. 

Primjedbe