THE BROKEN CIRCLE BREAKDOWN (2012,BEL) - 10/10



Ovu romantičnu glazbenu dramu svakako bih uvrstio u uzak krug najboljih filmova desetljeća, a bio je ovaj belgijski film koji se može pronaći i pod alternativnim imenom "Alabama Monroe" i nominiran za Oscara izvan engleskog govornog područja. Osvojio je "The Broken Circle Breakdown" i više od 30 nagrada po festivalima i u izborima za najbolji film godine, među ostalim i nagradu na festivalu u Berlinu, dok je Veerle Bertens dobila i nagradu za najbolju europsku glumicu godine. Pratimo ovdje ljubavnu priču između dvoje glazbenika, zaljubljenika u američku kulturu i muziku, posebno bluegrass country Didiera (Johan Heidenbergh, po čijoj je drami je snimljen film) i Elise (Bertens) u razdoblju kroz sedam godina. Otkako su se prvi puta susreli i zaljubili praktički na prvi pogled i odmah počeli zajedno živjeti na njegovoj zabačenoj farmi izvan Genta, preko rođenja i smrti njihove kćeri Maybelle, koja je oboljela od raka kad je navršila šest godina pa do raspada među njima do kojeg je dovela njezina smrt.

Definitivno bih ovaj film uvrstio u jedan od najemotivnijih ikada koje sam gledao, a iako sve najvažnije u životima ovo dvoje ljudi saznajemo odmah na početku, ovo je priča koja jednostavno drobi i lomi. Uz i više nego uvjerljivi naslovni tandem, najveće zasluge za to svakako pripadaju scenaristu i redatelju Felixu van Groeningenu. Snimio je ovaj Flamanac iz Genta i prije (With Friends Like These, The Misforutunates), a i poslije (Belgica i američki Beautiful Boy) zbilja dobre i zanimljive filmove, no barem za sada je "The Broken Circle Breakdown" njegovo životno djelo. Bez obzira što je fabulu strukturirao nelinearno i fragmentarno te stalno skačemo iz jednog vremenskog razdoblja u drugo, kao i što ključne detalje njihovih života saznajemo već u uvodnim scenama, sve je to nevjerojatno poetično i fluidno. A tu je i ta blugreass glazba, čiji baš i nisam pretjerani fan, no ovdje se uklapa savršeno i mogao bih pjesme koje izvodi Didierov i Elisin bend slušati beskonačno.

Iako je "The Broken Circle Breakdown" zapravo nevjerojatno tužna, potresna i teška priča, istovremeno je ovo i film prepun emocija, topline, ljubavi. Priča je to o dvoje pravih društvenih otpadnika, o ljudima koji slijede svoju strast i niti ne pokušavaju se uklopiti u društvo, kojima nije bitan nitko drugi osim njih samih i koji su oko sebe uspjeli izgraditi pravi mali raj. Nažalost, baš kao u onoj biblijskoj priči o sedam debelih i mršavih krava, odnosno o sedam bogatih i ispunjenih godina, za kojima slijedi isto toliko tužnih i tragičnih godina, tako će se život poigrati i sa sudbinama ovo dvoje ljudi. Iako Didier i Elise savršeno odgovaraju jedno drugome, vrlo brzo će nam postati jasno kako oni ne mogu biti različitije osobe.

Dok je Didier romantični ateist, Elise je religiozna realistica. Dok je Didier sanjar i idealist koji obožava pričati, Elise uživa u slušanju njegovih priča i snova o zajedničkoj budućnosti te njegovi snovi postaju i njezini snovi. No, kako će se njihov zajednički život iz raja sve više početi pretvarati u pakao, tako će se i njih dvoje početi karakterno mijenjati. Didier će se iz romantičnog idealista pretvoriti u ogorčenog tipa bijesnog na cijeli svijet, Elise i njezinu religioznost. Njezina vjerovanja da je njihovo dijete preselila na neko bolje mjesto, u Didieru će izazivati samo sve veću ogorčenost, bijes i tugu. Umjesto sanjara i idealista postat će on bijesni realist, dok će Elise postati idealistica koja svakom detalju i neobičnom događaju pokušava pripisati neki duhovni, nematerijalni dokaz da je njena Maybelle i dalje tu negdje s njima. Film je to koji na iznimno emotivan način otvara i brojna pitanja o religiji i smrtnosti, o filozofiji i egzistencijalizmu. Kako se uopće nositi s takvim gubitkom, može li se takva nezamisliva tragedija ipak preživjeti te postoji li uopće šansa za novi početak nakon takvog užasa. Bez obzira što je ovo jedna od onih iznimno teških priča i tema, uvjeren sam da nećete pogriješiti ukoliko date šansu ovom filmu.

Primjedbe