TODO SOBRE MI MADRE (1999,ŠPA) - 9/10



Mnogi veliki i važni filmski autori sa svih strana svijeta nikada nisu uspjeli doživjeti satisfakciju osvajanja najvažnije i najprestižnije nagrade u svijetu filma, Oscara. Iako su njihovi filmovi osvajali jedan ili više Oscara za film izvan engleskog govornog područja, glavne nagrade na najprestižnijim festvalima poput Cannesa, Venecije ili Berlina, mnogi od njih ostali su zakinuti za famozni zlatni kipić. Među njih se ubrajaju recimo Federico Fellini, Vittorio De Sica, Ingmar Bergman, Akira Kurosawa, Andrej Tarkovski, Andrzej Wajda, Francois Truffaut, Jean-Luc Godard, Werner Herzog, Luis Bunuel... Popis je podugačak, a u obzir sam uzeo samo one autore koji su desetljećima bivali zaobiđeni isključivo zato što su snimali filmove na jezicima zemalja iz kojih dolaze, a ne na engleskom jer do Parazita iz 2019. godine niti jedan film koji nije bio na engleskom nikada nije dobio Oscara za najbolji film pa tako niti jedan od ovih velikana nije mogao osvojiti ni Oscara.

Sva je sreća pa u tu kategoriju ne spada uz Bunuela najvažniji filmski autor kojeg je Španjolska ikada imala Pedro Almodovara, koji je Oscara za najbolji scenarij osvojio za film "Pričaj s njom" 2002. godine, dok je njegova kultna misteriozna drama "Sve o mojoj majci" donijela Španjolskoj trećeg od za sada četiri Oscara za najbolji strani film. Riječ je o tipičnoj Almodovarovoj komplesknoj i provokativnoj priči u kojoj obrađuje teme kao što su AIDS, homoseksualnost, transseksualnost, ali i religiju uz standardni egzistencijalistički pristup. Mnogi kritičari ističu da je "Sve o mojoj majci" možda i najbolji film koji je Almodovar snimio u svojoj prebogatoj i dugoj karijeri, a iako je ovo jedna od onih teških i ozbiljnih priča, gledatelj si nekako ne može pomoći jer zbog standardno uvrnutih likova, žarkih boja i blještave i pomalo kičaste scenografije i kostima djeluje kao parodija.

Ujedno je "Sve o mojoj majci" i svojevrsni hommage autorima iz zlatnog doba Hollywooda i autorima poput Douglasa Sirka ili Georgea Cukora, a u ovoj netipičnoj melodrami pratimo sudbinu tinejdžera Estebana. Ovaj mladić koji sanja kako će postati pisac i opsjednut je dramama Tennesseea Williamsa, kazalištem i veliki je obožavatelj već ocvale kazališne glumice Hume Rojo (Marisa Peredes). No, još više od toga proganja ga što ne zna tko je njegov otac, a njegova majka, medicinska sestra podrijetlom i Argentine Manuela (Cecilia Roth), koja je i sama u mladosti bila talentirana glumica ne želi mu otkriti identitet čovjeka s kojim je dobila dijete. Nakon što Estebana točno na 17. rođendan pregazi automobil, Manuela će krenuti u potragu za čovjekom koji i ne zna da je prije gotovo dva desetljeća postao otac. Usput ćemo saznati i što se dogodilo između ovo dvoje ljudi i zašto su se razišli, a kao i često u Almodovarovim filmovima, i "Sve o mojoj majci" je film prepun iznenađenja.  

Primjedbe