VERA DRAKE (2004,GBR) - 8/10


Abortus iliti pobačaj po naški i danas je i više nego kontroverzna tema koja izaziva podjele u svim društvima, no inducirani ili izazvani prekid trudnoće nešto je što postoji vjerojatno otkako je i čovjeka. Još u prapovijesti su valjda postojale neke babe travarke kojima su odlazile one nesretnice koje bi neplanirano začele i poželjele se riješiti djeteta, a ove bi im spremale nekakve biljne pripravke ili bi nekim primitivnim strojevima prekidale trudnoću. Dobro znamo da je pobačaj danas zakonit u gotovo svim zemljama zapadnog svijeta, no svejedno ne prestaju pokušaji i inicijative da se on zabrani i kažnjava iako je valjda svima jasno da bi se u takvim okolnostima on nastavio prakticirati, samo u puno opasnijim i nesigurnijim uvjetima (sjetimo se samo kultnog rumunjskog filma "4 mjeseca, 3 tjedna i 2 dana).

Temom abortusa pozabavio se i veliki i slavni britanski filmaš Mike Leigh, majstor socijalnih drama u kojima su obično u središtu pažnje Britanci radničke klase, a radnju je smjestio u godine svog odrastanja, odnosno prijelaz iz četrdesetih u pedesete godina. U "Veru Drake" Leigh je ubacio dosta elemenata iz vlastitog života, no u središtu pažnje je jednostavma, prostodušna, skromna i poštena žena, kućna pomoćnica Vera Drake (zasigurno najpoznatija uloga britanske glumice Imelde Staunton). Njezin muž ima automehaničarsku radionicu zajedno sa svojim bratom, imaju oni dvoje djece, sina Sida koji je krojač te povučenu, sramežljivu kćer Ethel, koja radi u tvornici žarulja. Žive oni u tipičnom britanskom radničkom stanu u radničkom kvartu, a Verin prozor u srednji sloj i višu klasu su kuće i stanovi koje čisti.

Vera je jedna od onih osoba koja će uvijek pomoći drugima, a njena obitelj ni ne zna da ona potajno obavlja abortuse. Za svoje usluge ne prima nikakvu naknadu jer smatra da je ono što čini čisti znak pomoći onima u nevolji, a Vera ni ne zna da njezina partnerica Lily, koja dogovara pobačaje, naplaćuje njene usluge. No, kada jedna od Verinih "pacijentica" loše reagira na njen zahvat koji i nije klasični abortus, već neka poluprimitivna metoda koja izaziva spontani pobačaj, Vera će završiti na policiji i suočit će se s ozbiljnom zatvorskom kaznom. Cijela obitelj Drake ostat će u potpunom šoku kada sazna čime se Vera bavi već desetljećima, a osim s potencijalnom kaznom zatvora suočit će se ona i s osudama okoline i prijezirom zajednice, bez obzira što je mnogima od njih pomagala i to bez ikakve naknade.

I ovo je jedan od onih upozoravajućih filmova koji pokazuju kako bi društvo moglo izgledati ukoliko se zaista zakonski zabrani abortus i on ponovno preseli u ruke nekih babica i neuspješnih studenata medicine koji su od studija odustali već nakon druge godine. "Vera Drake" je ujedno i socijalna studija britanskog poslijeratnog društva u kojem ne samo da je klasični abortus u klinikama bio iznimno skup i rijetki su ga mogli priuštiti, već vidimo da su te žene koje su se odlučile na abortus bile stigmatizirane. Tako u ovom filmu imamo i podzaplet u kojem pratimo sudbinu kćeri jedne od bogatih gospođa čiji stan Vera čisti. Nakon što je siluje jedan od udvarača, Susan (Sally Hawkins) će pokušati pobačaj napraviti službenim kanalima, preko liječnika. No, njen liječnik samo će je proslijediti psihijatru koji će odrediti treba li uopće ona na pobačaj koji će je koštati stotinu gvineja.

Bio je ovo i jedan od najuspješnijih Leighovih filmova te je zaslužio ukupno tri nominacije za Oscara. Izvanredna Staunton nominirana je za najbolju glavnu glumicu (nagradu joj je "preotela" Hilary Swank za "Million Dollar Baby"), dok je Leigh i ovaj puta bio nominiran za najbolju režiju i najbolji originalni scenarij, no ni ovaj puta nije uspio osvojiti zlatni kipić. I Leigh spada u krug onih čije stvaralaštvo nikada nije ovjenčano Oscarom iako ima čak sedam nominacija (pet za scenarij, dvije za režiju), no zato je za "Veru Drake" konačno dobio nagradu britanske filmske akademije (BAFTA) za najboljeg režisera. Dobila je Staunton za ulogu Vere i nagradu za najbolju europsku glumicu godine, kao i Volpi Cup za najbolju glumicu na festivalu u Veneciji, gdje je "Vera Drake" dobio i Zlatnog lava za najbolji film festivala. 

Primjedbe