ZOMBI CHILD (2019,FRA) - 6/10



Prva asocijacija na Haiti za mnoge je voodoo, tamošnja kombinacija religije i čarobiranja, a i sam spadam upravo u tu kategoriju. Kad naslutim da se u nekom filmu tematizira voodoo odmah se sjetim dobrog, starog Lyneovog "Angel Heart" s Mickeyjem Rourkeom i Roberom DeNirom, no ni u najgorim noćnim morama nisam mogao zamisliti da bi film o vuduu mogao biti tako dosadan, spor i naporan kao što je to bio slučaj s dramom / fantazijom Francuza Bertranda Bonella. Doduše, i ranije sam gledao neke Bonellove filmove (Nocturama) tako da sam mogao donekle i pretpostaviti da neće tu baš nešto frcati od uzbuđenja, no "Zombi Child" bio je jedan od onih sporovoznih filmova uz koje vožnja Hrvatskim željeznicama djeluje kao rally utrka. I što je najbolje od svega, počelo je ovdje sve zbilja dobro.

Krećemo ovdje na Haitiju 1962. godine, u ranim godinama vladavine tamošnjeg diktatora Papa Doc Duvaliera, kada su progoni oponenata bili na vrhuncu. Upravo u to vrijeme jedan će siromašni seljak biti vraćen iz mrtvih kako bi mogao raditi na plantaži šećerne trske. No, vrlo brzo selimo u Pariz današnjice, gdje djevojka porijeklom iz Haitija pohađa elitnu školu u koju mogu ići samo ona djeca čiji su preci nekoć zaslužili medalju časti. No, ta tamnoputa djevojka koja itekako strši u većinom bijelom razredu zapravo je potomak istog onog zombificiranog Haićanina s početka filma i u Pariz je doselila nakon što su joj roditelji poginuli u potresu 2010. godine. U jednom trenutku ona će svojim prijateljicama otkriti obiteljsku tajnu, a jednu od njih ta će priča o magiji, čarobiranju i voodoou navesti da upravo uz pomoć magije pokuša promijeniti neke stvari u svom životu.

Povremeno ćemo se vraćati na Haiti šezdesetih i pratiti sudbinu neumrlog tipa koji ni u smrti nije uspio izbjeći gotovo pa robovski rad na plantaži, a priča o neumrlom tipu ili zombiju ovdje se može promatrati i kao pomalo uznemirujuća metafora na nesretnu tinejdžersku ljubav. No, bilo je ovo zaista presporo za moj ukus i previše vremena mora proći da bismo dočekali zbilja zanimljiv, katarzičan i upečatljiv finiš filma. Tako, ovo je jedan od onih filmova uz koje se treba naoružati strpljenjem. Inače, na ideju za ovu priču Bonello je došao na temelju legende o Haićaninu po imenu Clairvius Narcisse, za kojeg se tvrdilo da je u voodoo obredu nakon smrti pretvoren u zombija. Ovog slučaja prisjetit će se možda poznavatelji horora jer se njime u svom filmu "The Serpent and the Rainbow" iz 1988. pozabavio i Wes Craven. Prikazan je "Zombi Child" na brojim svjetskim festivalima, tako i na redateljskoj večeri u Cannesu, no sumnjam da će ovo biti jedan od onih filmova koji će se posebno dugo pamtiti.

Primjedbe