A MILLION LITTLE PIECES (2018,SAD) - 7/10



Filmski par Sam Taylor - Johnson (rođena 1967.) i Aaron Taylor - Johnson (rođen 1990.) zajednički su se prihvatili pisanja scenarija po kontroverznom romanu Jamesa Freya o 23-godišnjem ovisniku koji je silom prilika završio u rehabilitacijskom centru. Ovaj dvojac upoznao se na snimanju filma o mladom Johnu Lennonu "Nowhere Boy" u kojem je glavnu ulogu odigrao upravo Aaron, koji je tada imao 18, a ona 42 godine. Već sljedeće godine su se zaručili, ubrzo i vjenčali, a bez obzira na zaista veliku razliku u godinama ovaj brak očito funkcionira i dalje. Bio je ovo i njihov prvi zajednički film nakon 2009. godine i "Nowhere Boya" jer je u međuvremenu Sam režirala "50 nijansi sive", dok se Aaron, koji se već kao tinejdžer proslavio ulogama u blockbusterima kao što su "Kick Ass", "Godzilla" ili "Avengersi", odlučio posvetiti nešto ozbiljnijm projektima i graditi karijeru ozbiljnog glumca.

Možda i prvi korak u tom smjeru bila je i uloga u filmu "Nocturnal Animals" Toma Forda za koju je dobio i Zlatni globus za najboljeg sporednog glumca (zanimljivo je kako je za Oscara nominiran bio drugi "sporednjak" iz tog filma Michael Shannon), a i uloga u ovom filmu itekako je ozbiljna. Iako smo imali priliku nagledati se filmova i filmova o problematičnim tipovima koji zbog ovisnosti o alkoholu i(li) drogama završavaju u groznim situacijama, često su to bili zanimljivi filmovi nabijeni emocijama, koji glumcima nude priliku za dobre nastupe, što nije propustio ni Aaron. Fina je i režija njegove gospođe koja je pokazala da je redateljica sa stilom, no ipak ovaj film kvalitetom svog nastupa nosi ne samo mladi gospodin Aaron, već i ostatak iznimno zanimljive glumačke ekipe u kojoj su i Billy Bob Thornton, Charlie Hunnam, Giovanni Ribisi i Juliette Lewis.

Priča se događa 1993. godine, kada nakon divljačkog provoda nabijenog drogom i alkoholom nakon kojeg je jedva ostao živ, stariji brat Bob (Hunnam) odlučuje mlađeg, 23-godišnjeg brata Jamesa (Aaron) poslati u rehabilitacijski centar. Iako je zapravo tek na početku života, James si je već uspio kompletan organizam uništiti alkoholom i opijatima tako da se liječnici čude kako je još uopće živ. Već odavno je on uspio dostići onu fazu u kojoj više ni sam ne zna što je stvarnost, a što su halucinacije i alkoholni deliriji, a kroz rijetke flashbackove saznajemo poneke detalje iz njegovog predrehabilitacijskog života i što se to dogodilo s njim da je dako duboko tako mlad zabrazdio. Od samog početka bit će nam jasno kako je to mladić prepun bijesa i gnjeva, kojeg izjeda krivnja i koji kao da je potpuno odlučio dići ruke od samog sebe. James ni ne pomišlja priznati da je ovisnik i smije se na tvrdnje ljudi oko njega da je to sa čime se on susreće zapravo bolest, već tvrdi da je ta samodestrukcija zapravo njegov izbor.

I lako je za pretpostaviti, da će se James u rehabilitacijskom centru početi mijenjati, upoznavat će ondje neke zanimljive ljude, no jasno da neće to ići baš tako lako. Dobrim dijelom zbog njegove autodestruktivne prirode ali i zbog toga što on kao da si sam i ne želi pomoći, bez obzira što je negdje u dubini duše on zapravo dobar, ispravan i inteligentan mladić. Zanimljivo je kako je vrlo brzo nakon što je James Frey objavio knjigu "A Million Little Pieces", koju je predstavljao kao autobiografsku, Warner Bros otkupio prava na ekranizaciju. No, nakon što se nekoliko godina kasnije otkrilo da je cijela ovo priča miljama daleko od memoara i da si je Frey dobrano dao mašti za volju, budući film završio je negdje duboko u ladicama čekajući sretnije dane. Tek krajem 2017. godine Taylor - Johnsoni su uspjeli preuzeti prava na snimanje filma te su ga snimili u nezavisnoj produkciji. Nakon što je "A Million Little Piecese" premijerno prikazan na festivalu u Torontu u jesen 2018. godine, trebalo je proći još više od godinu dana kako bi ga preuzeo netko od distributera, da bi se na kraju ipak pokazao kao sasvim pristojnim filmom. 

Primjedbe