...AND SUDDENLY THE DAWN (2017,ČILE) - 7/10





Iz Čilea nam stiže ova silno ambiciozna, staromodna, sporovozna i dugačka epska saga, čija se radnja proteže u dobrih sedamdesetak godina, koja je bila i kandidat za Oscara ove zemlje, no nije " ..Y de Pronto el Amanecer", kako se naziva u originalu, usjela dohvatiti nominaciju. Pancho Escritor, za prijatelje Pingvin, danas je čovjek duboko u sedamdesetim godinama života, koji se nakon više od 40 godina života u prijestolnici Santiagu vratio u rodno selo u najjužnijoj čileanskoj pokrajini Patagoniji kako bi pronašao inspiraciju za knjigu koju piše. No, osim inspiracije, pronaći će on na krajnjem jugu i mnogo više, a čileanski veteran Silvio Calozzi koji je napisao scenarij i režirao film, vodi nas u Panchovu priču u nekoliko vremenskih razdoblja.

U prvom smo dijelu u sadašnjosti, kada Pancho susreće ljude koje desetljećima nije vidio i pokušava raščistiti s prošlošću. Potom nas on kao narator u svojim sjećanjima vodi u četrdesete kada je bio dječak i te epizode odišu klasičnim latinoameričkim magijskim realizmom začinjenim s malo felinijevštine jer ta dječja sjećanja kao da se miješaju s fantazijom i maštom. Potom idemo na prijelaz iz šezdesetih u sedamdesetih, kada ćemo saznati ne samo što ga je formiralo kao osobu, već i zbog čega je morao pobjeći iz sela. Jasno da to ima veze s vojnim udarom i dolaskom na vlast vojne hunte, a taj dio nekako mi je bio i najproblematičniji i najrazvučeniji i zbog toga film i traje nešto više od tri sata.

I svakako je ovo i više nego kompleksna priča, prepuna simbolike, i vizualno i više nego upečatljiva s nevjerojatnim krajolicima samog juga Amerike, no ipak je bio "...And Suddnely the Dawn" previše razvučen i dosta neujednačen. Calozzi si je odlučio uzeti puno vremena, ni na trenutak brzajući ispričati ono što je zamislio, a ovo je definitivno potpuno zaokružena priča s jasnom humanističkom notom. Kao i sve slične epske sage u kojima se na živote, propuštene prilike, možda pogrešne životne odluke gleda iz završne, retrospektivne faze, ima tu i puno životne mudrosti (i sam Calozzi je već duboko u sedamdesetim godinama života, kao i njegov glavni lik u kojem, sasvim sigurno, ima i puno samog redatelja), a iako je zbog svoje dužine, ovo na trenutke težak i naporan film za gledanje, svakako ima više pozitivnih strana, nego mana. 

Primjedbe