BABYTEETH (2019,AUS) - 7,5/10


Iz Australije nam stiže ova prilično nekonvencionalna coming-of-age crnohumorna drama iza koje stoje dvije filmske debitantice. Rita Kalnejais prije dosta godina odlučila se u svijet filma probiti kao glumica i ostvarila je nekoliko nezapaženih epizoda da bi se potom posvetila pisanju. Tako je scenarij za "Babyteeth" napisala prema vlastitoj drami, a ovu stiliziranu arty više gorku, nego slatku priču redateljski potpisuje Shannon Murphy, koja je do sada formu brusila na kratkim filmovima i serijama. Premijerno je "Babyteeth" prikazan u glavnom programu festivala u Veneciji, gdje je mladi australski glumac Toby Wallace dobio nagradu Marcello Mastroianni, koja se dodjeljuje najboljem mladom glumcu ili glumici. Također, bio je "Babyteeth" apsolutni laureat u izboru za najbolji australski film godine osvojivši sve najvažnije nagrade, a Shannon Murphy zaslužila je i nominaciju Bafte za najbolju redateljicu.

Wallace je Moses, 24-godišnji uličar koji je odavno pobjegao od kuće. Sitni je on diler i narkoman, tip koji ne poštuje nikoga, divlji je i jedan je od onih koje valjda niti jedna majka ne bi poželjela za zeta. Tu nesreću da im upravo Moses postane zet doživjet će prilično disfunkcionalni dobrostojeći par iz predgrađa nekog od velikih gradova Australije. Dok je Henry (Ben Mendelsohn) psihijatar koji sve voli držati pod kontrolom, no shvaća da mu se situacija potpuno otima iz ruku, njegova žena Anna (Bessie Davis) nekadašnja je koncertna pijanistica, a ujedno i njegova pacijentica. Žena je očito u depresiji, nezadovoljna životom i stalno je na lijekovima, a jedan od razloga zašto je ovaj par tako zaglibio je i u tome što je njihova kćer jedinica, 16-godišnja Milla (Eliza Scanlen, mlađa sestra Amy Adams u "Sharp Objects") ozbiljno bolesna.

Milla boluje od raka, a već u uvodnoj sceni filma ona će se s pandžati s Mosesom i na užas svojih roditelja dovesti ga kući na večeru. Naravno da će starci najblaže rečeno ostati u šoku kad vide nadrogiranog čudaka s irokezom u društve kćeri koju otkako se razbolila još više pokušavaju zaštiti od svijeta. Iako smo se posljednjih godina zaista imali priliku nagledati pregršt filmova o bolesnim klincima, uspješno "Babyteeth" izbjegava sve te moguće klišeje. Čak sam u jednom trenutku mislio da bi se ova priča mogla pretvoriti u "Divlje u srcu" za generaciju Z, na trenutke me ova obitelj posjetila na onu iz "American Beauty", no sve zamke stereotipa Murphy i Kalnejais su vješto izbjegle te pripremile brojna iznenađenja.

Jedan od razloga tome je što su i Henry i Anna, iako teška srca i nikako to ne žele na glas priznati, jako dobro svjesni da njihova kćer vrlo vjerojatno neće doživjeti odraslu dob. Svjesni su oni da Milli nije ostalo jako puno vremena u životu i suočeni su s dvojbom: pokušati je izvesti na pravi put iako je to zapravo slijepa ulica ili joj dopustiti da radi ono što želi i u kratkom vremenu koje je ispred nje, pokuša iskusiti i doživjeti što više. Teška srca oni će joj ipak dopustiti vezu s Mosesom, a iako se cijela priča zapravo vrti oko Mille, sva ta četiri lika ovdje imaju podjednaku važnost i možda najbolji posao je napravljen što su svi oni potpuno izgrađeni i zaokruženi likovi, za što su zaslužne i uvjerljive glumačke performanse glavnog kvarteta.

Iako priče o terminalno bolesnoj djeci ili mladeži na prvi pogled baš i nisu sadržaj za bezbrižnu i ugodnu zabavu i što je to zapravo jako teška i mračna tema, gotovo tabu o kojem je ponekad bolje ne govoriti, fino je cijela ova priča ispresijecana duhom i crnim humorom tako da definitivno ovdje nije baš sve tako crno. "Babyteeth" je moderan, emotivan i iskren film, nadahnuto režiran i iako čim saznamo da Milla boluje od raka, možemo pretpostaviti kako će sve to završiti, sve ono između tih trenutaka je bilo pravo iznenađenje. Pokazao je ovaj film da se i od često prežvakanih tema i stereotipnih situacija uz malo kreativnost, originalnosti i duha može izvući nešto posve novo, a cijela ova priča tako dobro funkcionira baš zato jer kao da se odbija podvrgnuti očekivanjima i onome što smo pretpostavljali u startu. 

Primjedbe