BULL (2019,SAD) - 7/10



Vodi nas ova emotivna coming-of-age drama u ruralni Teksas, u siromašno predgrađe Houstona, gdje će sudbina spojiti nesretnu 14-godišnjakinju bijelkinju Kris (Amber Havard) i njenog već ostarjelog crnog susjeda, nekadašnjeg jahača rodea (Bullfighter) Abea (Rob Morgan). Nakon što joj je majka završila u zatvoru zbog dilanja droge, Kris je ostala živjeti s bakom dijabetičarkom i puno mlađom sestrom u tipičnom lowliferskom okruženju ruralne Amerike. S obzirom da je bez ikakvog roditeljskog nadzora i prepuštena je praktički sama sebi, nakon što organizira party u susjedovoj kući, naravno bez njegovog znanja, moći će birati ili maloljetnički zatvor ili će pomoći susjedu u obavljanju njegovih kućanskih poslova i u radu u vrtu i sa životinjama.

Iako su slavni dani već odavno iza ostarjelog i izubijanog Abea, nekadašnjeg šampiona rodea s bikovima, on i dalje zarađuje u areni i to kao pomoćnik odnosno kao onaj koji pokušava primiriti bika i iskontrolirati situaciju jednom kad kauboj odleti iz sedla. Naravno da nije to ništa manje rizično i opasno od samog jahanja na podivljalom bikom, a ujedno je Abe i trener mladim usijanim glavama koje trenutak slave pokušavaju pronaći u areni jašući na biku. U društvu s Abeom i Kris će se polako početi interesirati za ovu tipično američku atrakciju, a ovo dvoje pravih društvenih otpadnika i marginalaca nekako će se početi zbližavati i to gotovo na otac - kći bazi. I debitantica Havard uvjerljiva je u svojoj ulozi, baš kao i veteran Morgan, a ova emotivna naturalistička, ali iznimno poetična drama premijerno je prikazana u sekciji Un Certain Regard festivala u Cannesu.

Bio je "Bull" ujedno i debitantski dugometražni film nagrađivane autorice kratkih fimova Annie Silverstein, a pričom se pomalo smjestio ovaj film negdje na pola puta "The Wrestlera" Darrena Aronofskog i "The Ridera" Chloe Zhao. Baš kao i Rourkeov hrvač, takav je i Morganog Abe. Autodestruktivni tip koji je svjesno žrtvovao svoje tijelo i svoje zdravlje za zabavu konzumenata, ali koji je svjestan da je rodeo zapravo i jedini način na koji može privređivati i ne zna ništa drugo raditi u životu. Takav izubijani tip, koji je navučen na tablete protiv bolova koji, naravno, ubija i alkoholom, postat će nešto najbliže očinskoj figuri koju će ikada imati izgubljena 14-godišnjakinja koja će morati vrlo brzo odrasti. Djeluje ovdje sve i više nego realistično, kao jedna od onih tipičnih i stvarnih američkih priča.

Primjedbe