CLEMENCY (2019,SAD) - 6,5/10



Bernardine Williams (Alfre Woodard) upraviteljica je zatvora u nekoj od američkih saveznih država u kojima se i dalje prakticira smrtna kazna. S obzirom da je upraviteljica već godinama, Bernardine je zasigurno u smrt morala poslati brojne nesretnike, a već u uvodnoj sceni vidimo koliko je to stresan čin ne samo za nju, već i za sve ostale koji moraju nazočiti tome. Akcija usmrćivanja injekcijom pošla je po zlu jer osuđeniku nisu mogli pronaći venu i umjesto da je samo mirno izdahnuo, ovaj nesretnik umro je grčeći se u bolovima i to pred očima ljudi, članova obitelji, novinara i ostalih znatiželjnika koji to promatraju s druge strane stakla. Svaki dan pred zatvorom okupljaju se i brojni prosvjednici i aktivisti koji se zalažu za ukidanje smrtne kazne, a na ležaju za usmrćenje uskoro bi trebao završiti i Anthony Woods (Aldis Hodge).

On je osuđen na smrt jer je još prije 15 godina prilikom pljačke ubio policajca, no bio je to jedan od onih slučajeva s bezbroj rupa i nelogičnosti i pitanje je da li je Woods zapravo i učinio zločin zbog kojeg je osuđen na smrt. Vrijeme prolazi i njegov pravni tim iscrpljuje sve pravne mogućnosti za novi postupak, pomilovanja i sve što se već može poduzeti, a Bernardine sve više puca pod pritiskom i sve teže se nosi ne samo s teretom posla, već i s vlastitim demonima. Zbog posla je zapustila i odnos s mužem, stalno ima noćne more u kojima sanja sebe na ležaju za izvršavanje smrtne kazne i sve teže podnosi taj užasni posao u kojima ljude mora ispraćati u smrt, a život joj se potpuno raspada. Premijerno je ova psihološka drama prikazana na festivalu u Sundanceu, gdje je "Clemency" dobio i veliku nagradu žirija te je Chinonye Chukwu postala prva crnkinja ikad čiji je film osvojio tu nagradu.

Iako smo već bezbroj puta mogli gledati filmove o osuđenicima na smrtnu kaznu, u prvom planu ovdje ipak nisu standardne socijalne teme o (ne)ispravnosti te terminalne presude, već upravo ta psihološka, unutarnja drama čovjeka koji mora živjeti s teretom slanja u smrt brojnih ljudi, bili oni krivi za ono što su osuđeni ili ne. Taj posao i ta rutina kao da su iz Bernardine izbrisali i posljednji trag čovječnosti i ona sve više kao da počinje shvaćati da se bespovratno promijenila uz ovaj posao. Iako je svjesna da ona nije osudila te ljude na smrt i da bi oni bili pogubljeni i bez nje, postaje joj jasno da je to što čini krajnje užasno i da mora na čovjeku ostaviti posljedice. Saznat ćemo da je ona zbog karijere potpuno zapustila obitelj, da se njezin muž žrtvovao samo kako bi ona mogla napredovati i postati upraviteljica strogo čuvanog zatvora, a sada, pred kraj poslovne karijere, shvaća da je sve to žrtvovala uzalud i da to toga definitivno nije bilo vrijedno.

"Clemency" bi se mogao svrstati u krug filmova koje bismo mogli opisati i kao tipične karakterne studije i koji svojom sjajnom izvedbom nosi veteranka Woodard, koja je čak 18 puta bila nominirana za Primetime Emmy i osvojila ga četiri puta, a još 1984. godine bila je nominirana i za Oscara. Teška je i mučna ovo priča koja se ravija polako i više je Chukwu pažnje posvetila razvoju unutarnje drame u glavnom liku, nego među samim likovima jer bez obzira što bi Bernardine možda da se nju pita i pomilovala sve te osuđenike na smrtnu kaznu, ona je čista izvršiteljica. Baš ta bespomoćnost iza koje se godinama skrivala i pokušala si je utuviti u glavu da ona nema veze s onim što se događa jer bi se to dogodilo i bez nje, počet će je potpuno izjedati i proganjati. 

Primjedbe