FIRE WILL COME / O QUE ARDE (2019,ŠPA) - 6/10



Bio je ovo još jedan u nizu filmova od kojeg sam dobio puno manje od onoga što sam očekivao, tim više jer je ova sporogoreća ruralna drama smještena dubuko u galicijsku provinciju na startu imala puno, puno potencijala, a osvojila je i nagradu žirija u sekciji Un Certain Regard festivala u Cannesu. Već uvodna gotovo nadrealna scena u kojoj moćni strojevi, katarpilari ili kako se već zovu, u noćnim satima krče šumu ili ono što je od šume ostalo nakon požara. Ubrzo saznajemo zašto je takav zahvat bio potreban pošto upravo iz zatvora izlazi lokalac po imenu Amador, koji se dvije godine "hladio" upravo zbog izazivanja požara. Ovaj povučeni pedesetogodišnji pastir koji živi sa starom majkom u nekakvoj izbici je piroman, koji je, da se naslutiti, i ranije podmetao požare, a cijelo mjesto kao da samo iščekuje kada će krenuti nova sezona požara.

I neće na to trebati predugo čekati i jasno da će za prvi sljedeći požar koji će buknuti u šumama Galicije prvi osumnjičenik biti upravo šutljivi, povučeni i siromašni Amador. I on je svjestan da nije pretjerano dobrodošao u svom selu, no uz povremena zadirkivanja u prolazu, njegovi suseljani pokušavaju održati određenu razinu pristojnosti prema njemu i ne žele mu dodatno otežavati ionako tešku ponovnu integraciju. Naravno da će ta tolerancija potrajati sve do trenutka kada izbije novi požar, a tada će postati jasno da za Amadora više nema budućnosti u mjestu u kojem je potpuno ozloglašen. I "Fire Will Come" ili "O que arde" u originalu jedna je od onih naturalističkih drama koja estetski više nalikuje dokumentarcu, nego igranom filmu jer ne samo da je okruženje ovdje stvarno, već i glumci djeluju kao da su stvarni lokalci, a na profesionalci.

"Fire Will Come" je zapravo klasični festivalski film koji se ističe iznimnom fotografijom kojom kao da se pokušao potencirati vječni konflikt čovjeka i prirode iz kojeg priroda u pravilu uvijek izađe kao gubitnik. Ovo je i svojevrsna karakterna studija glavnog protagonista, sporovozna misteriozna drama koja polako grabi ka konačnoj kulminaciji, koja je osvojila brojne nagrade po svjetskim festivalima, a imala je čak i četiri nominacije za Goyu odnosno najbolji španjolski film godine. Pomalo je ironično što je nagradu za najbolju novu glumicu osvojila tada 84-gospođa po imenu Benedicta Sanchez, lokalka zanimljive biografije, kojoj je ovo bila i prva uloga u filmu. Nagradu za najbolju fotografiju zasluženo je osvojio i Mauro Herce, dok Oliver Laxe nije uspio potvrditi nominaciju za režiju, kao što ni "Fire Will Come" nije izabran za najbolji film godine. 

Primjedbe