FLEABAG (2016-19) - 8,5/10


Konačno je i kod mene na red za gledanje stigla ova hvaljena i nagrađivana humorno - dramska serija u kojoj je karizmatična Britanka Phoebe Waller-Bridge ne samo autorica, već je i utjelovila glavnu ulogu. Njena Fleabag (Vreća buha) je Londončanka u ranim tridesetima koja se bori s nedavnom tragi(komi)čnom pogibijom svoje najbolje prijateljice, smrću majke od raka, odnosima s ocem, njegovom novom zaručnicom i starijom sestrom, a usput ona i ima kafić te skače iz jedne u drugu često potpuno nezadovoljavajuću, čak i mazohističku vezu. I definitivno je "Fleabag" serija koja zaslužuje sve hvalospjeve i svu pažnju jer ovaj netipični sit-com koji ima dvije sezone od po šest epizoda pravo je osvježenje na gotovo pa potpuno zagušenoj i pretrpanoj sceni televizijskih serija u kojoj je posljednjih godina postalo gotovo pa nemoguće pogledati sve ono važno, zanimljivo i dobro što se snima.

"Fleabag" je svakako jedna od tih i više nego dobrih i važnih, a ujedno je i nevjerojatno duhovitih serija u kojoj pratimo zgodne i češće nezgode slobodoumne, iznimno seksualno aktivne, ali i podjednako toliko bijesne i zbunjene djevojke iz Londona. Ova duhovita serija ističe se i po tome što naslovna junakinja često "lomi" tzv "četvrti zid" kako bi gledatelju pobliže pojasnila svoja unutarnja stanja, dodatno približila i prokomentirala neke situacije i to ovdje funkcionira zaista izvanredno. Taj dodatni uvid u njezin unutarnji svijet od prve epizode pomaže nam u što potpunijem shvaćanju njenih motivacija ili postupaka, no žene i njihovo postupanje često je i uz sve te dodatne hintove potpuno nemoguće shvatiti, rekli bi muškarci, isto kao što žene vjerojatno ne mogu shvatiti postupke muškaraca.

Definitivno je Fleabag jedna od najzanimljivih i najkompleksnijih likova koje smo posljednjih godina imali priliku gledati u izvanrednoj izvedbi šarmantne i duhovite Waller-Bridge. Fleabag je potpuno otvorena po svim pitanjima, a iako nije ona jedna od onih tipičnih filmskih ljepotica, već zapravo fizički čak dosta prosječna djevojka, no djevojka nevjerojatnog šarma, stava, duha, inteligencije i osobnosti kakva i u stvarnosti potpuno izluđuje muškarce. Dobrim dijelom intencijski, a još većim dijelom možda i podsvjesno, instinktivno, ona potpuno izluđuje sve oko sebe, posebno članove svoje obitelji koje pozna u dušu, baš kao i oni nju. Sve što joj je na pameti Fleabag odmah i otvoreno, često i previše bropleto izvali i stalno je u centru pažnje i stalno upada u brutalno nezgodne situacije koje obično izazove svojim postupcima.

I nije ona jedna od onih tipičnih feministica kakve posljednjih godina često imamo priliku gledati. Iako je potpuno emancipirana, samosvjesna, ona je i podjednako nesigurna, možda pomalo iskompleksirana zbog vlastitog izgleda u kojem stalno prolazi neke nedostatke i zavidi sestri Claire (Sian Clifford), koja je po njenom mišljenju puno fizički privlačnija. No, ovo je izvanredna serija i o ljudskim odnosima i u kojoj su svi likovi genijalno osmišljeni i zaokruženi, a svaka epizoda obiluje često crnim humorom, često se sve to pretvara u nevjerojatnu farsu. Mnoge situacije koje ćemo ovdje vidjeti potpuno su stvarne i na čudesan, zapanjujuće duhovit način često nelagodne situacije u kojima smo se vjerojatno svi nekad našli i možda se možemo prepoznati u nekoj od njih ili u nekoj od Fleabaginih osobina. Serija je to koja izvanredno pogađa duh današnjeg vremena i u kojoj se sjajno balansiraju humor, emocije i česti osjećaj nelagode.


Primjedbe