I, DANIEL BLAKE (2016,GBR) - 10/10



Donijela je ova čudesna socijalna drama o prosječnom čovjeku zapetljanom u paklu birokracije drugu Zlatnu palmu u Cannesu Britancu Kenu Loachu. Iako je Loach u karijeri dugoj više od pola stoljeća snimio cijeli niz izvrsnih, važnih i relevantnih filmova, meni osobno "I, Daniel Blake" vrhunac je njegovog stvaralaštva i jedan od najboljih filmova 21. stoljeća. Loach i njegov stalni scenarist Paul Laverty uspjeli su s pričom o 59-godišnjem manualnom radniku iz Newcastlea savršeno pogoditi duh vremena i na jednostavan, realističan, a opet toliko dirljiv i potresan način prikazati kako izgleda svakodnevica za prosječnog čovjeka. "I, Daniel Blake" je film kojim su Laverty i Loach savršeno detektirali brojne probleme u koje nas je odveo sustav kojem je potpuno svejedno što se događa s ljudima i sustav koji je namješten tako da čovjeku samo otežava život.

Daniel Blake (britanski malo poznati komičar Dave Johns, i dalje je nevjerojatno gdje Loach uvijek iznova pronalazi te nepoznate, a autentične tipove) je 59-godišnji udovac, stolar, koji je doživio infarkt. Iako mu je kardiolog strogo zabranio povratak na posao, komisija koja bi mu trebala odobriti plaćeno bolovanje procijenila ga je zdravim i sposobnim za posao i to bez znanja i konzultacija s njegovim liječnikom. Iako se ne smije vratiti na posao, Daniel će zaglaviti u pravom birokratskom paklu, pokušavajući dokazati da još uvijek nije sposoban za posao. Ukoliko se ne uvaži njegova žalba, Daniel će ostati bez plaćenog bolovanja, a situacija je tim kompliciranija jer je on čovjek koji se uopće ne snalazi u modernom, digitalnom svijetu u kojem se sve rješava online te nitko od onih koji bi mu savjetom ili podrškom mogli pomoći, ne pokazuju nikakve znakove da ih je briga.

Bez obzira što se našao u situaciji na kojoj bi mu pozavidjeo i Jozef K. iz Kafkinog "Procesa", Daniel će svejedno nastaviti isti onakav pošteni, jednostavni čovjek uvijek spreman pomoći drugima pa će tako on jedini pokušati olakšati život samohranoj majci Katie (Hayley Squires) koja je s dvoje djece upravo doselila iz Londona u Newcastle, gdje je na korištenje dobila socijalni stan. Iako je i sam u gotovo bezizlaznoj situaciji i potpuno je nemoćan u hrvanju s potpuno besmislenim i idiotskim birokratskim sustavom koji na čovjeka gleda kao na obični broj, Daniel će učiniti sve kako bi olakšao život Katie i njezinoj djeci.

Teško se sjetiti filma koji je na ovako uvjerljiv, emotivan i potresan način uspio prikazati svu apsurdnost današnjeg vremena i sustava koji će zbog najobičnije greške i nečijeg možda i nenamjernog propusta, čovjeka ostaviti da krepa. Loach je oduvijek bio poznat kao autor angažiranih filmova, filmova kojima se upozorava na probleme u društvu, a "I, Daniel Blake" savršeno detektira brojne probleme i devijacije današnjeg neoliberalnog kapitalizma u kojem se sve gleda isključivo preko profita. U kojem se i države trude ponašati kao multinacionalne kompanije, režući troškove na najranjivijem sloju, kako bi mogli osigurati dodatne financije za one koji ionako najviše zarađuju. Naravno da je ovaj film izazvao kontroverze i posebno su se na njega obrušili iz konzervativnih krugova optužujući Loacha da je cijela ova priča čista fikcija i da sustav ni izbliza ne funkcionira na takav nemilosdran način, no puno više je bilo onih koji su poslije gledanja filma opisali da su se i sami često znali naći u sličnoj situaciji. Osim što je osvojio Zlatnu palmu u Cannesu, "I, Daniel Blake" je izabran i za najbolji britanski film godine, a sveukupno je osvojio tridesetak nagrada u izborima za film godine uz barem još toliko nominacija.

Primjedbe