LOVE, DEATH & ROBOTS (2019-22,SAD) - 8/10





"Ljubav, smrt i roboti" antologijska je animirana futuristička serija iza koje kao producent stoji poznati američki redatelj David Fincher koji se i sam u trećoj sezoni okušao kao režiser jedne epizode. On i glavni kreator serije Tim Miller (redatelj filmova kao što su Deadpool i Terminator: Dark Fate) seriju su zamislili kao svojevrsni reboot kultnog animiranog SF filma s početka 80-ih "Heavy Metal", no "Love, Death & Robots" zapravo je antologijska animirana serija koja se sastoji od 18 kratkih filmova koje ne povezuje zajednička priča, već zajednička tema. I to su zbilja kratki animirani filmovi koji traju između 10 i 15 minuta, a iako su svi ti kratkiši stilski, vizualno i žanrovski različiti, sve ih povezuje futuristička i distopijska tematika.

Moglo bi se slobodno reći da je ova serija svojevrsni animirani odgovor na kultnu distopijsku seriju "Black Mirror" jer i ovdje se na zanimljiv način promišlja budućnost i ono što nas čeka. Ističe se "Ljubav, smrt i roboti" i po eksplicitnom nasilju, iako su neke epizode žanrovski smještene čak bliže komediji, parodiji ili satiri, no neke su gotovo pa klasični horori. Napravljene su neke epizode u stilu anima, mnoge od njih su u klasičnom cyberpunkovskom stilu, mračne, okrutne, nelagodne, a iako kvalitetom pojedine epizode dosta variraju, bilo je ovo i više nego zadovoljavajuće. Posebno mi se svidio taj kratkometražni format u kojem su animatori sa svih strana svijeta ekspresno, bez imalo mudrovanja i filozofiranja ispričali ono što imaju za reći, a sve te priče povezuje i zajednička tematika straha od budućnosti i straha od tehnologije.

Gotovo svi ovi "crtići" smještene su u bližu ili dalju budućnost, ali i alternativnu prošlost, u kojima ljudi više nisu ne samo jedina inteligentna bića na planeti, već su nas po inteligenciji pretekli i mnogi drugi stvorovi. Osim nasiljem, brojne epizode obiliju i seksom, ženski likovi su u pravilu svedeni na razinu objekata baš kao u sličnim cyberpunkovskim sadržajima poput "Heavy Metala" na koje se ova serija najviše poziva. Ovo je jedan od onih sadržaja uz koje se nemoguće ne zapitati što nam to donosi budućnost, genetska manipulacija, tehnologija i umjetna inteligencija i iako je jasno da se scenariji iz nekih od epizoda sigurno neće odviti u stvarnosti, neke epizode djeluju posebno uznemirujuće baš zato što njihove ideje djeluju gotovo i realno. Zapravo je sve ove priče najbolje promatrati na razini ideja jer u 8, 12 ili 15 minuta teško je razviti i likove i priču, no trebali bi "Love, Death & Robots" zadovoljavajući sadržaj za sve one koji vole Science Fiction, a u istom tonu nastavljeno je i u drugoj i trećoj sezoni koja broji osam odnosno devet epizoda. 

Primjedbe