NO ONE SAW A THING (2019,SAD) - 8/10



Dana 10. srpnja 1981. godine netko je usred bijelog dana, u samom središtu gradića Skidmorea na krajnjem zapadu Missourija ustrijelio čovjeka po imenu Ken Rex McElroy. Ovaj tip čitavo je desetljeće navodno terorizirao cijelo mjesto pa su se mještani odlučili obračunati s njim u stilu Divljeg zapada. Dočekali su ga dok je izlazio iz bara, ušao u svoj džip, a potom je u njega ispaljeno više hitaca iz pušaka i pištolja. I da situacija bude nevjerojatnija, ovaj zločin do danas nije razjašnjen i nikada se nije utvrdilo tko je zapravo ubio McElroyja iako je njegovom ubojstvu svjedočilo više od 60 ljudi. U Skidmoreu je zavladao zakon šutnje, nitko istražiteljima nije želio ništa reći, a ovo neriješeno i misteriozno ubojstvo bilo je zapravo tek povod za šestodijelnu true crime dokumentarnu seriju koju je za Sundance TV snimio Avi Belkin (Mike Wallace is Here).

I gotovo četrdeset godina kasnije ubojstvo McElroyja je događaj koji intrigira mnoge u Americi, a u ovoj zaista nevjerojatnoj, uzbudljivoj, na trenutke i šokantnoj seriji vidjet ćemo kako je taj osvetnički čin imao užasavajuće posljedice na ovaj do početka osamdesetih tipični mirni američki gradić iz unutrašnjosti. Do tog kobnog dana Skidmore je bio tipični američki gradić s kojih tristotinjak stanovnika u kojem svi sve znaju, nitko ne zaključava vrata, a ubojstvo McElroyja kao da je proklelo cijelo mjesto pošto su se u Skidmoreu kasnije dogodili i mnogi drugi jezivi zločini. Fino je Belkin posložio cijelu seriju i uveo nas u ovu misterioznu priču preko jednog osvetničkog čina, a među sugovornicima su i mnogi mještani koji su konačno s javnosti odlučili podijeliti ono što su godinama skrivali, ali McElroyevi sinovi i kćeri koji cijeloj priči donose dosta drukčije težište.

U jednom trenutku morat ćemo se zapitati je li McElroy zaista bio takav negativac kakav nam se u početku činio i je li ovaj bigamist i otac čak 13 djece, koji je definitivno bio problematičan tip, zaista zaslužio takav kraj. "No One Saw a Thing" jedna je od onih tipično američkih, nevjerojatnih priča koje se vjerojatno baš nigdje drugdje u svijetu ne bi mogle dogoditi. Ujedno je ovo i priča o američkoj kulturi i opsesiji nasiljem, rješavanjem problema oružjem kao za vrijeme dobrog starog Divljeg zapada, tamošnje opčinjenosti tipovima s krive strane zakona. Nudi ova šestodijelna serija zbilja pregršt iznenađenja, šokova i preokreta tako da vjerujem da bi ovo trebalo biti zanimljivo svim onima koji vole slične true crime sadržaje. 

Primjedbe