ON THE PRESIDENT'S ORDERS (2019,FIL) - 7/10



Kao i vjerojatno svaki veći grad na svijetu i filipinska prijestolnica Manila ima ozbiljnih problema s drogom. Na valu borbe protiv droge i konačnog obračuna sa svim tim dilerima koji su godinama terorizirali ulice gradova, vlast je 2016. godine ugrabio populist Rodrigo Duterte te započeo otvoreni rat protiv droge. Kako to izgleda kada se policijske postrojbe pretvore u odrede smrti, donosi nam ovaj prilično šokantni tipični televizijski dokumentarac kojeg su snimil James Jones i Oliver Sarbil. Vidimo da je taj rat protiv droga prerastao u otvoreni gradski rat u kojem bande osvetnika, često policajaca izvan dužnosti koji zamaskirani po noći odlučuju pravdu uzeti u svoje ruke, izvršavaju egzekucije i ubijaju prave dilere, ali i one koji su obični ovisnici ili su se slučajno u krivo vrijeme zatekli na krivom mjestu.

Vidjet ćemo u "On the President's Orders" i kako izgledaju pretrpani filipinski zatvori, a mnogi stanovnici najsiromašnijih dijelova grada upozoravaju da je rat protiv droga zapravo zamaskirani klasni rat odnosno rat protiv najsiromašnijih slojeva u društvu. Bavi se ovaj dokumentarac temom kako ta užasavajuća ubilačka politika djeluje uopće na stanovnike koji su do jučer živjeli u smrtnom strahu dilera koji su vladali ulicama, a sada svi žive u podjednakom strahu od policije koja ima ovlasti usmrtiti svakog koga zatekne na ulici i ima indicije da je diler ili ovisnik. Prema službenim podacima u trenutku snimanja ovog filma, policija je do tada na ulicama ubila barem četiri tisuće ljudi, no vjerojatno su te brojke i dvostruko ili trostruko veće.

Jones i Sarbil odveli su nas u možda u najnasilinije i najopasnije predgrađe Manile po imenu Caloocan, jedan od onih tipičnih slamova u kojima ljudi žive u nezamislivoj bijedi i u kućicama u kakvima u nas valjda više seljaci ne drže ni stoku. Pratimo ovdje priču i iz kuta policije, koja je upravo dobila novog zapovjednika, pa tako dokumentarna ekipa skupa s policijskim ophodnjama ide u akcije privođenja. Iako to privođenje i djeluje gotovo kao prema udžbeniku, vrlo brzo ipak će nam postiti jasno kako se Manila pretvorila u potpuni grad bezakonja u kojem i dalje vladaju krijumčarenje droge, ali i najgori populizam i politička demagogija. Vidimo kako se stvara kult vođe i kako se zemlja pretvara u gotovo pa totalitarni sustav koji se ne razlikuje previše od najgorih komunističkih režima.

Primjedbe