RISE OF EMPIRES: OTTOMAN (2020-22,TUR-GBR) - 7/10



Posve slučajno na Netflixu sam naletio i na ovu povijesnu seriju za koju u početku nisam bio siguran je li igrana ili je dokumentarna, no vrlo brzo se ispostavilo da je "Rise of Empires: Ottoman" kombinacija igranog i dokumentarnog, nešto što smo imali priliku gledati na programima kao što su History Channel ili National Geographic. Snimljena je ova šestodjelna serija o vjerojatno prijelomnom događaju u povijesti turskog imperija odnosno opsadi Konstantinopola u tursko - britanskoj produkciji u tipično popularno - znanstvenom stilu. Trudili su se autori biti istovremeno informativni i edukativni, ali i da sve to bude uzbudljivo i atraktivno, nikako monotono, a u tome su u svakom slučaju i uspjeli. Iza ove serije koja u drugoj sezoni nastavlja u identičnom stilu i donosi rat Mehmeda II. Osvajača i vlaškog grofa Vlada Dracule, stoji turski televizijski autor s dugogodišnjim američkim iskustvom Emre Sahin, koji je i režirao svih šest epizoda, a u pisanju scenarija pomogle su mu dvije dame.

Mlađa Liz Lake bila je zadužena više za dramaturgiju, a nažalost očito je da su baš ti dramaturški dijelovi priče odnosno segmenti koji nisu ni dokumentarni, a ne obuhvaćaju neku borbu, najslabiji i najtanji. Naravno da kad se priča o opsadi 1453. godine razvuče na na šest epizoda od 45 minuta mora tu biti i dosta dijaloga i svega između samih borbi, no dijalozi su bili dosta tanki, često bezvezni i služili su samo kako bi se pokazalo kako je turski sultan Mehmed uz sreću što je bio čudesan vojskovođa, ujedno bio i milostiv i sve ostalo što ide.  Nisu joj pomogli ni glumci koji su se često borili s engleskim jezikom. Nažalost, osjeti se da je Liz prethodno iskustvo imala uglavnom u nekakvim britanskim sapunjarama, no zato je stvar izvukla iskusnija Kelly McPherson. Ova gospođa ima višedesetljetno iskustvo u pisanju scenarija za dokumentarne filmove i serije pa je sjajno balansiran dokumentarni i igrani dio.

Unatoč tim sitnim poteškoćama, "Rise of Empires: Ottoman" sigurno će biti i više nego zadovoljavajući sadržaj za sve one koji vole povijest, bitke, ratnu taktiku određenog doba, inženjerstvo, diplomaciju, spletke, špijunažu i sve ostalo što ide uz prijelomnu bitku kao što je bila ova za budući Istanbul. Kako bi se dobilo na autentičnosti, ujedno i popunile rupe između igranih segmenata, okupljeni su ovdje i vrsni poznavatelji turske povijesti i iz same Turske, ali i iz ostalih krajeva svijeta, dok je narator poznati britanski glumac Charles Dance (možda ga se najbolje sjećamo kao Tywina Lannistera iz "Igre prijestolja").

I zaista je bilo fascinantno pratiti kako je izgledala bitka za Konstantinopol 1453. godine i na koji način je na kraju Mehmed nakon prethodna 23 neuspješna pokušaja opsadi različitih vojski kroz stoljeća uspio srušiti Istočno rimsko carstvo ili Bizant. Dijelovi u kojima pratimo same bitke zaista su fascinantni i taj je dio jako dobro režiran i posve je jasno kako je bila ovo skupa produkcija i da se nije štedjelo. Ima tu i bezbroj nevjerojatnih detalja, fascinantnih i genijalnih trenutaka vojne taktike i strategije s obje strane, a ova mini serija fino pokazuje zašto se ova bitka smatra jednom od najvažnijih u ljudskoj povijesti. Nakon osvajanja Konstantinopola Turci su poslali dominantna sila u Euroaziji sljedećih tristotinjak godina, a u ovoj seriji odlično vidimo kakvi su bili odnosi među silama ne samo na jugu Europe i Balkanu, već koju su ulogu u tadašnjem svijetu imali gradovi - države poput Venecije i Đenove. 

Primjedbe