TEMBLORES (2019,GVA) - 7/10



Nakon što se prije nekoliko godina predstavio klasičnom world cinema pričom "Ixcanul" u kojoj smo pratili život članova izolirane plemenske zajednice u Gvatemali, tamošnji filmaš Jayro Bustamente snimio je provokativnu dramu iz koje također možemo saznati dosta o životu u ovoj srednjoameričkoj državi. U "Temblores" ili "Tremors" radnja se, za razliku od prethodne priče s kojom je zapravo Gvatemalu stavio na filmsku kartu svijeta, zbiva u gradu odnosno tamošnjoj prijestolnici Guatemala Cityju. Premijerno je "Temblores" prikazan na festivalu u Berlinu, potom i u San Sebastianu, gdje je dobio nagradu za najbolji latinoamerički film, a osvajao je ovaj film nagrade i po brojnim drugim svjetskim festivalima.

U središtu priče ovdje je Pablo, 40-godišnji bankar iz ugledne, bogate, konzervativne i religiozne obitelji, koji će već na samom startu šokirati svoju familiju. Već u uvodnoj sceni, Pablo stiže u kuću svojih roditelja, a ondje je atmosfera kao da je netko umro. Roditelji su mu u suzama, žena ga više ne želi vidjeti, svi ga tjeraju van iz kuće. Neko vrijeme potrebno nam je da shvatimo što je pobogu nesretni Pablo zgriješio da ga se svi samo tako odriču i ne žele više nikakve kontakte s njim, a ubrzo ćemo saznati da je Pablo obitelji odlučio priznati da je homoseksualac i da je u vezi s nekakvim maserom.

I neće njegova obitelj biti jedina koja će ga samo izbrisati, već će uskoro Pablo dobiti i otkaz na poslu, postat će potpuni izopćenik i nitko od ljudi s kojima je do jučer bio dobar više neće imati posla s njim. Preko noći on će doživjeti potpunu marginalizaciju, kao da je obolio od kuge ili koronavirusa, svi će bježati od njega čim ga sretnu na ulici, a i sam Pablo, počet će se pitati je li on stvarno takav freak. Iako je odlučio da više ne želi skrivati ono što je i ne zamarati se onime što misle drugi, život će mu se zbog odluke da svima oko sebe otkrije svoju tajnu doista preko noći pretvoriti u pakao.

Obitelj će za njegovo zdravlje i povratak na pravu stranu uplaćivati mise, molit će lokalne svećenike da iz njega istjeraju demone koji su ga opsjeli i pretvorili u homoseksualca te time nanijeli užasnu sramotu cijeloj familiji. I Pablo sam počet će razmišljati je li zaista proklet i počet će strahovati da mu ne gine pakao pa će i sam krenuti u crkvu, na vjerske rituale, čak i na tečaj preodgoja iz homoseksualca u straight muškaraca kakav je sve do jučer bio. Snimio je Bustamente finu psihološku dramu u kojoj se pozabavio problematikom homofobije u konzervativnim društvima jer iako u njegovoj Gvatemali homoseksualizam više nije ilegalan ili kažnjiv, i dalje je to ondje tabu tema i homoseksualci su marginalizirani. Fina je ovo iako dosta mučna, šokantna i teška karakterna studija o čovjeku kojem se svijet preko noći srušio iz razloga što je mislio da će iskrenošću nešto postići i da će ga barem najbliža donekle shvatiti, no čovjek se ozbiljno preračunao.

Primjedbe