THE KILL TEAM (2019,SAD) - 6,5/10



Dan Krauss američki je dokumentarist koji je 2014. godine snimio dokumentarni film "The Kill Team" za koji je dobio i veliku nagradu žirija na festivalu u Tribeci. U tom je dokumentarnom filmu razotkrio jezivi slučaj u kojem su američki vojnici što zbog dosade, što zbog mržnje, što zbog toga što su vjerojatno po prirodi idioti, činili jezive ratne zločine tijekom služenja u Afganistanu. Jedinica u kojoj je bio 21-godišnji vojnik Adam Winfiled tijekom izviđanja ubijala je ljude koje bi zatekli po selima, bez obzira što ti ljudi nisu bili nikakvi talibani, ni teroristi. 

Već kad smo u ratu, vjerojatno su mislili ti trogloditi, red je da se nekome najebemo i majčice, ipak smo mi vojničine. Krauss, koji je dva puta bio nominiran za Oscara za najbolji kratki dokumentarni film, za svoj igrani dugometražni debi odlučio je snimiti igranu verziju vlastitog dokumentarca u kojoj je priča o ovim jezivim zločinima ispričana iz perspektive mladog Amerikanca Andrewa Brigmanna (Nat Wolff), koji se u vojsku prijavio iz idealističkih razloga, misleći i vjerujući da boreći se na drugoj strani svijeta čini nešto dobro i plemenito.

Mladi Brigmman, koji baš i nije omiljen u svom vodu jer pokušava sve raditi po pravilima i držati se nekakvog vojnog kodeksa, naći će se u ozbiljnim problemima kada shvati da njegov narednik Deeks (Alexandar Skarsgard) svako izviđanje završava egzekucijom civila. Gotovo svi članovi voda također ne samo aktivno, već s oduševljenjem sudjeluju u tome, a Brigmann, koji očito jedini uviđa da to što čine nije dobro, odluči o svemu ispričati svome ocu putem Skypea. Njegov stari (Rob Morrow, legenda iz Života na sjeveru) pritužbu će anonimno poslati vojnom odsjeku, a kada Deeks sazna da u vodu postoji netko tko mu očito nije lojalan i tko uokolo priča što se događa, Brigmman će shvatiti da mu je život u ozbiljnoj opasnosti. Pomalo se tematski "The Kill Team" smjestio na pola puta između "Platoona" i "Casualties of War", iako je jasno da su oba ta filma puno bolja i kvalitetnija od ovoga. No, ni "Odred za ubojstva" nije za odbaciti, realistična je to i potresna priča o ljudima kod kojih je rat očito izvukao ono najgore u njima. 

Primjedbe