WAR WITCH / REBELLE (2012,KAN) - 8/10



Ratovima u Africi nažalost nikada kraja i čovjek više ne može ni pratiti što se to sve tamo događa i tko gdje, kako, zašto i protiv koga ondje ratuje. Imali smo se posljednjih godina priliku nagledati i zbilja pregršt filmova o stvarnim ili fikcionalnim pričama o djeci ratnicima, a kanadski filmaš podrijetlom iz Vijetnama Kim Nguyen na scenariju za "Rebelle" radio je desetak godina. Iako ga je za ovu priču o djeci od 12 ili 14 godina koji su zaglavili u ratnim užasima inspirirao članak o sličnim obračunima u Burmi, priču svog filma ipak je smjestio negdje u Afriku. Tijekom pripreme filma Nguyen je upoznao brojne klince koji su zaista i bili djeca ratnici, a ova poetična ratna drama koja pleše na granici hiperrealizma i magijskog realizma najbolje bi se mogla opisati kao priča o iskupljenju djevojčice / djevojke koja je preživjela nezamislive užase.

Ta djevojčica je Komona, čiji život pratimo u razdoblju od tri godine, a upoznajemo je kao 12-godišnjakinju u čije selo u subsaharskoj Africi upadaju divljaci s kalašnjikovima i mačetama. Nakon što ničim izazvani ovi pobunjenici protiv zdravog razuma masakriraju cijelo selo te Komonu natjeraju da pobije svoje roditelje, otmu je i natjeraju da se pridruži njihovoj postrojbi. Uči potom ona kako rukovati kalašnjikovom, mačetama, zoljom, a nakon što počne dobivati vizije zahvaljujući kojima će preživjeti napad suparničke bagre, njena postrojba počet će je smatrati vješticom te će je vođa tih divljaka pokušati učiniti svojom konkubinom. Sudbinu ove nesretne djevojke pratit ćemo u razdoblju od njene 12. do 14. godine, a s obzirom da priča kreće njenom naracijom i pripovijedanjem vlastite životne priče svom nerođenom djetetu, lako je za pretpostaviti što se s njom dogodilo u jednom trenutku.

Bio je "War Witch" ili "Rebelle" u originalu jedan od onih šokantnih, izrazito nasilnih filmova koji je toliko stvaran i realan da sve to djeluje i više nego nadrealno. Svaki put me ovakve priče potpuno šokiraju i zaprepaste, bez obzira što sam pogledao već bezbroj filmova slične tematike jer jednostavno je neshvatljivo da mogu postojati oni kojima ljudski životi baš toliko malo znače. Premijerno je ovaj film prikazan u službenom programu festivala u Berlinu, gdje je Nguyen dobio i posebnu nagradu ekumenskog žirija, dok je mlada kongoanska glumica Rachel Mwanza dobila nagradu za najbolju glumicu. Sve dok je redatelj i producenti nisu pronašli negdje u Kinshasi, živjela je ova djevojčica na ulicama glavnog grada DR Konga kao beskućnica, koja nije znala ni čitati ni pisati. I dobar dio ostalih glumaca su naturščici koje su Nguyen i producenti pronašli po Kongu, gdje su i snimali film i to uz stalnu zaštitu da ih i same ne bi poubijali ili oteli divljaci slični onima koje su željeli prikazati.

Dobio je "War Witch" i deset nagrada u izboru za najbolji kanadski film godine, među njima i one najprestižnije (film, režija, scenarij), a dogurala je ova ratna drama i do nominacije za Oscara u kategoriji najboljeg filma izvan engleskog govornog područja. Pored Hanekeove "Ljubavi" ipak nije imala mala ratna vještica puno šanse, no svejedno je ovo bio i više nego upečatljiv, uvjerljiv i intenzivan prikaz nezamislive ljudske sudbine u možda i najopasnijem kutku zemaljske kugle. Komona je jedan od onih likova s kojima je gledatelju iznimno lako suosjećati, a ono što će ovo dijete morati proživjeti, teško je mjerljivo s najužasnijom noćnom morom. 

Primjedbe