BE WATER (2020,SAD) - 7/10


Bio je ovo još jedan biografski dokumentarac o čovjeku na kojeg ne treba trošiti puno riječi i o osobi sa čijim detaljima iz života i karijere se uglavnom više, manje zna gotovo sve. "Junak" ovog biografskog dokumentarca koji je snimio vijetnamsko - američki dokumentarist Bao Nguyen je legendarni glumac i majstor kung-fua iz Hong Konga Bruce Lee, koji je ovaj svijet napustio već u 33. godini života. Iako nas u priču Nguyen uvodi od početka sedamdesetih, kada se nakon 12 godina života u Americi razočarani i odbačeni Lee odlučio vratiti kući kako bi konačno postao zvijezda, bio je ovo na kraju ipak jedan od onih tipičnih, gotovo standardnih televizijskih dokumentaraca. O Leeju ćemo u "Be Water" saznati takoreći sve od njegovog rođenja pa do iznenadne smrti samo nekoliko dana uoči premijere svog posljednjeg filma "Enter the Dragon".

Svejedno, nudi ovaj dokumentarac brojne zanimljive i ne toliko poznate detalje iz života legendarnog borca. Recimo nisam uopće imao pojma da se dobri Bruce rodio u San Franciscu i da je time automatski zaslužio američko državljanstvo. Kao ni da je već kao dijete bio filmska zvijezda u Hong Kongu, koji je napustio jer su se njegovi roditelji bojali da će upasti u loše društvo jer se stalno tukao, a u Americi je počeo kao konobar da bi ubrzo otvorio kung-fu škole u Kaliforniji. Ujedno je ovo i priča o rasizmu u američkoj filmskoj industriji jer Bruce nije mogao uspjeti u Hollywoodu iz razloga što neki Azijat ondje šezdesetih nikako nije mogao biti zvijezda. Najbolji primjer tome je serija "Kung fu" s početka sedamdesetih koju je zapravo osmislio Lee, a potom su mu je ukrali i istočnjačkog majstora borilačkih vještina utjelovio je bijelac David Carradine.

Priča je to i o položaju istočnjaka odnosno Azijata u Americi praktički od 19. stoljeća kada su počeli ondje stizati i masovno su radili na izgradnji željeznice. Dok danas svi dobro znamo za pokrete borbi za ljudska prava koji su šezdesetih vodili crnci u Americi, zanimljivo je pitanje što je uopće tada bilo s Azijatima koji su bili još i više marginalizirani. Zanimljivom socijalnom pozadinom priče uspio je Nguyen nadograditi cijelu ovu priču o jako zanimljivom čovjeku koji je na kraju postao superzvijezda i najveći promotor kung-fua u povijesti. Tehnički je "Be Water" školski odrađen i sastoji se praktički isključivo od arhivskih snimki, naracije i govora sugovornika u offu.

IMDB LINK 

Primjedbe