BEFORE THE DEVIL KNOWS YOU'RE DEAD (2007,SAD) - 10/10

 




Točno pola stoljeća nakon što je snimio svoj možda i najpoznatiji film "12 gnjevnih ljudi", velikan američkog filma Sidney Lumet izbacio je svoj posljednji film. Bez obzira što je u tretnuku kada je snimao "Before the Devil Knows You're Dead" bio već u osamdesetim godinama života, ovom moćnom i šokantnom krimi dramom Lumet je još jednom uspio potvrditi svoj genij, a bio mu je to i najbolji film još od sedamdesetih kada je snimio filmove kao što su "Dog Day's Afternoon" ili "Network". Za mene je ovo jedan od najboljih američkih filmova 21. stoljeća, fantastično strukturirana priča koja je ujedno bila i prvi scenarij američkog dramatičara i pisca Kellya Mastersona. Iako je scenarij napisao s punih 50 godina, čak sedam godina ovaj film je kružio Hollywoodom i nitko ga se nije htio prihvatiti sve dok nije došao u ruke Lumetu.

Priča je to o ljudima koji su uspjeli potonuti i dublje od dna, a Masterson je naslov posudio iz irske poslovice koja kaže nešto u stilu dao bog da završio u raju na pola sata prije nego što đavao shvati da si mrtav. Priča filma je nelinearna i konstantno idemo naprijed i natrag u vremenu, a određene scene prikazane su iz različitih kuteva gledanja pošto je priča ispričana iz perspektive tri glavna lika. Andy (Philip Seymour Hoffman) i Hank (Ethan Hawke) Hanson su braća koja su dotaknula dno života. Andy je računovođa u tvrtci koja se bavi prodajom nekretnina koji je pronevjerio ozbiljan novac kako bi mogao financirati svoju ovisnost o heroinu. S obzirom da revizija dolazi u tvrtku, on je svjestan da će biti uhvaćen i odlučio je pobjeći u Brazil sa svojom ženom Ginom (Marisa Tomei). U još gorem financijskom škripcu je njegov mlađi brat Hank, koji je dužan bivšoj ženi za alimentaciju.

I dok je Hank zapravo dobrodušan, ali beskarakterni tip i kukavica, Andy je beskrupulozni manipulator koji lakoćom dominira slabašnim mlađim bratom pa će ga nagovoriti na pljačku draguljarnice koju je organizirao. I to ne bilo čije draguljarnice, već draguljarnice u vlasništvu njihovih roditelja. Ono što je u teoriji možda i izgledalo kao najjednostavniji poslić, poći će potpuno u krivo, a osim iz perspektive braće, priču ćemo pratiti i iz ugla njihovog oca Charlesa (Albert Finney). Od samog starta krenut će ovo potpuno šokantno i ne bih želio puno spoilati onim rijetkima koji su do sada propustili ovaj biser američkog modernog filma, no "Before the Devil Knows You're Dead" podjednako je impresivna tragedija o potpuno disfunkcionalnoj obitelji, kao što je i vrhunski triler o katastrofalnoj pljački.

Bez obzira što odmah u početku saznajemo što se dogodilo, sa svakim novim saznanjem ova priča dodatno šokira i iznenađuje, gledatelja jednostavno zakucava za naslonjač i čovjeku je naprosto nemoguće shvatiti na što su sve spremni ljudi kada dotaknu dno. Kao cijeli film, podjednako je upečatljiva i glavna glazbena tema Cartera Burwella, s kojom se susrećemo svaki put kad dođemo do prijelomne točke u filmu. Mračna je i potresna ovo karakterna studija o unutarnjoj borbi između dobra i zla u samim ljudima i kako je ponekad zapravo vrlo lako prijeći na mračnu stranu. Vidjet ćemo ovdje kako neke potpuno glupe i katastrofalne odluke mogu potpuno uništiti živote onima koji su ih počinili, već one eksponencijalno obično sa sobom povuku još i mnoge. 

IMDB LINK 

Primjedbe