BENZINHO (2018,BRA) - 6,5/10

 


Trijumfirala je ova humorna drama, gorko - slatka priča o obitelji čiji će se temelji ozbiljno zatresti kad najstariji sin odluči prihvatiti poziv iz Njemačke i otići u Berlin igrati rukomet, u izboru za najbolji brazilski film godine. Melodrama koju su zajedno napisali i režirali supružnici Gustavo Pizzi i Karine Teles (koja je utjelovila i glavnu ulogu mater familias) izabrana je za najbolji brazilski film godine, dobila je nagrade za režiju, scenarij i najbolju glumicu, a premijerno je prikazana u natjecateljskom programu festivala u Sundanceu. Ovaj film mogao se prije koju gledati i na Zagreb film festivalu, a iako je "Benzinho" ili "Loveling" jedna od onih autentičnih životnih priča, na mene ipak nije ostavio očekivani dojam.

Iako se ne može poreći da je ovo fino osmišljena, tipično brazilska, a podjednako univerzalna ljubavna priča, nekako i nisam fan tih pomalo sladunjavih melodrama. U središtu priče ovdje je ipak Irene, žena u četrdesetima koja je praktički cijeli život posvetila obitelji i odgoju djece, a situacija se dodatno zakomplicirala kad je sa svojom djecom k Ireni preselila i njena sestra s djecom. Kad vidimo šljivu ispod sestrinog oka, bit će nam posve jasno zašto je preselila, no i Irenina familija je u ozbiljnim problemima. I to ne samom sa sinom, koji se sprema otputovati na drugi kraj svijeta i ganjati sportsku karijeru, već i u financijskim i egzistencijalnim problemima. Zbog toga je Irenin muž Klaus odlučio prodati vikendicu koju obitelj već godinama ima na selu, a Irene koja je praktički čitavog života promatrana kao nečija majka ili nečija žena, odlučila je konačno napraviti nešto i za sebe.

Donijela je ona odluku da će završiti srednju školu i maturirati, potom i potražiti neki posao kako bi imala stalna primanja osim povremenih prihoda od prodaje na buvljaku čime se trenutačno bavi. Film je to u kojima pratimo svakodnevne uspone i padove, veselje i tugu prosječne brazilske obitelji u koji je autorski dvojac ubacio dosta ne samo vlastitih iskustava, već i svoje blizance, koji su odglumili Ireninu i Klausovu djecu. Svojom sjajnom izvedbom Teles, koje se sjećamo po izvedbama u također nagrađivanim filmovima kao što su "Que Horas Ela Volta?" ili "Bacurau", zapravo nosi cijelu ovu priču i posve je očito da je ovo uloga s kojom se bez problema mogla poistovjetiti, posebno jer je i sama autorica scenarija. 

IMDB LINK 

Primjedbe