BORAT 2 (2020,SAD) - 7/10


Gotovo 15 godina nakon prvog američkog pohoda, britanski glumac i komičar Sacha Baron Cohen odlučio je oživjeti legendarnog kazahstanskog novinara Borata Sagdijeva. Ponovno će se Borat zaputiti u Ameriku, ovaj puta ne kako bi od Amerikanaca naučio kulturu i potom je prenio u svoju zemlju, već kako bi podmitio američki režim i na taj način približio i povezao dva velika naroda. Tako bar kaže nevjerojatno dugački naziv drugog nastavka "Borata", koji je Cohen snimao u tajnosti posljednjih nekoliko mjeseci, a premijera filma je ciljana uoči američkih predsjedničkih izbora. Svi oni koji su voljeli originalni film iz 2006. godine i koji i inače vole Cohenovo stvaralaštvo ne bi trebali biti razočarani iako je činjenica da je "Borat 2" bitno slabiji ne samo od originala, već i od njegove nedavne serije "Who is America?".

Neki štosevi koje je ubacio u film, već su i ranije viđeni u istom ili sličnom obliku, a zbog činjenice da je Borat danas itekako prepoznatljiv na svim stranama svijeta, i Borat se često morao maskirati kako bi izveo sve te svoje psine. Umjesto sidekicka iz prvog dijela, producenta Azamata Bagatova, koji je, saznat ćemo u uvodu, životom platio za neuspješnu misiju 2006. godine, Borat će ovaj puta Amerikom bauljati u društvu svoje 15-godišnje kćeri Tutar (bugarska glumica Maria Bakalova). Borat će dobiti još jednu šansu od kazahstanskih vlasti za iskupljenje i premijer Nazarbajev izvući će ga iz gulaga kako bi podmitio američkog predsjednika McDonalda Trumpa. I to poklonivši mu kazahstanskog ministra kulture i vodeću porno zvijezdu, majmuna Johnnyja.

No, s obzirom da se Borat u prvom filmu pokenjao ispred Trumpovog tornja u New Yorku, brkati reporter odlučio se američkom predsjedniku umiliti preko njegovog sidekicka odnosno potpredsjednika Mikea Pencea. Prvi problem će nastati što će se u pošiljci umjesto Johnnyja majmuna naći Boratova kćer, a on će na kraju odlučiti nju pokloniti Penceu kao zalog prijateljstva između Amerike i Kazahstana. Iako je i ovdje priča zapravo potpuno banalna, to kao ni u slučaju prvog filma uopće nije bitno, već je bitno sve ono što se događa između i zajebancije koje Cohen odnosno Borat izvodi sa stvarnim ljudima. I dalje je potpuno začuđujuće i nevjerojatno kako Cohen uspjeva prevariti sve te ljude i pokazati koliko su glupi, zatucani, primitivni i kako na račun društvenih predrasuda njegove često zločeste i bolesne zafrkancije i dalje prolaze.

Politička korektnost je nešto za što Cohen ne mari, nema taj čovjek i dalje nikakvih granica i kočnica, a trik u kojem ljude uvjeri da je potpuni imbecil pa od njih radi što god poželi i dalje totalno prolazi. I dalje on sjajno kombinira svojevrsni aktivizam sa zabavom, na najeksplicitniji i najbrutalniji mogući način razotkriva sve te tipove na koje se namjerio, a ovaj puta najdeblji je kraj izvukao Trumpov odvjetnik i nekadašnji gradonačelnik New Yorka Rudy Giuliani. Putem od Galvestona u Texasu do Giulianija, Borat i Tutar uspjeli su namagarčiti i influencere, pastora i savjetnika za trudnoću, životnu trenericu, plastičnog kirurga, babysitericu, brijača te dva QAnonovca koji su Boratu ponudili skrovište kad je krenula karantena zbog korona virusa.

Sve je tu, po običaju, potpuno suludo od početka do kraja. Opet je kao kazahstansko selo iz kojeg potječe Borat poslužila Rumunjska, i dalje je glavni glazbeni motiv Bregovićeva muzika iz Kusturicinih filmova. Borat je i dalje vjerojatno najluđi teatar apsurda koji imamo priliku gledati. Usput, saznat ćemo ovdje i jednu potpuno novu teoriju zašto i kako je uopće došlo do epidemije korona virusa. Bez obzira što su neki od Cohenovih štoseva reciklaža, bez obzira što dosta od toga djeluje kao već viđeno i što se izgubio onaj potpuno nenormalni šok od prvog filma, "Borat 2" je podjednako zabavan i kontroverzan. Film je to koji izaziva susramlje gledajući sve te tipove koji nasjedaju na njegove štosove. Iako je nestalo puno od svježine iz prvog dijela, Cohen je i dalje majstor svog zanata te i dalje on vrhunski radi ono u čemu je najbolji - zajebava ljude i pokazuje koliko su puni predrasuda. 

IMDB LINK 

Primjedbe