CHAVELA (2017,MEX) - 7/10

 


Upoznaje nas ovaj biografski dokumentarac s likom i djelom meksičke pjevačice Chavele Vargas, žene zanimljive biografije i zanimljivog života koja je unatoč brojnim porocima naslagala čak 92 godine prije nego što je umrla 2012. godine. Baš kao i svaki pošteni biografski dokumentarac i ovaj se sastoji od standardnih sastojaka. Arhivskih snimki i fotografija, intervjua s ljudima koji su je poznavali, ali i od intervjua sa samom Chavelom snimljenih početkom devedesetih kada je ona već pala u zaborav. Pratimo njezin život praktički od djetinjstva pa preko mladosti, od trenutaka kada se četrdesetih krenula probijati na glazbenoj sceni Mexico Cityja.

Iako bi žanr njene glazbe najjednostavnije mogao opisati kao "Ranchera" odnosno tradicionalna meksička glazba, uspjela je Chavela revolucionarizirati taj glazbeni izričaj. I definitivno je to bila podjednako karizmatična i ekscentrična, nekonvencionalna osoba koja je još od djetinjstva bila dosta muškobanjasta zbog čega su je i roditelji znali skrivati. Bila je ona valjda prva meksička pjevačica koja je nastupala u hlačama, a ne u onim tradicionalnim haljinama, suknjama ili kako se već nazivaju te oprave za meksičke žene. Nije se ona po svom životnom stilu previše razlikovala od zapadnjačkih rock'n'roll zvijezda pošto je i Chavela voljela dublje zaviriti u čašicu, a zbog problema s alkoholom još krajem sedamdesetih se povukla i u anonimnosti je godinama udarala po tekili ili u čemu već uživaju meksički alkosi.

Ipak, u središtu pažnje je Chavelin povratak na veliku scenu i izvlačenje iz zaborava koje je krenulo kad je već bila na pragu osamdesetih godina, kada je i uslijedila njena velika povratnička svjetska turneja. Vidjet ćemo ovdje kako je ova pjevačica čije su nastupe opisivali kao da je svaki puta na rubu smrti, a njenu glazbu glazbom očaja ranjene duše i u poznim godinama uspjela oživjeti karijeru. O Chavelinom utjecaju u filmu koji zajednički potpisuju Australka Catherine Gund i Indijka Daresha Kyi, govore i mnoge poznate face poput španjolskog filmaša Pedra Almodovara. Važan detalj ovog filma i njene životne priče je i njena homoseksualnost, koja je desetljećima bila javna tajna u Meksiku iako su svi dobro znali njene afinitete, no zbog svojih seksualnih preferencija imala je velikih problema. 

IMDB LINK 

Primjedbe