CZERWONY PAJAK (2015,POLJ) - 6,5/10


 

Bila je ova mračna kombinacija trilera i drame dugometražni igrani redateljski debi za uglednog poljskog dokumentarista i snimatelja Marcina Koszalku. "Crveni pauk" film je zasnovan na stvarnim događajima i na seriji ubojstava koja su se tijekom šezdesetih događala u Krakowu i okolici, no za razliku od dobrog dijela sličnih trilera, u središtu pažnje nije ni ubojica, a ni istražitelji koji tom psihopatu pokušavaju staviti soli na rep. U središtu pažnje je mladić koji je postao fasciniran ubojstvima i zlom i koji će se potpuno izgubiti u svom tom kaosu. Karol je uspješni skakač u vodu, ponos i dika svoje obitelji, koji će tijekom krama u okolici Krakowa pronaći svježe ubijeno tijelo dječaka. I dok bi svaki normalan čovjek odmah pozvao policiju i prijavio ono što se dogodilo, Karol je odlučio sam pronaći serijskog ubojicu kojeg su mediji nazvali Crvenim paukom.

I vrlo brzo to će mu poći za rukom, a između dvojice očiglednih sociopata i psihopata ubrzo će se razviti neka vrsta opasnog prijateljstva, a Karol će sve više postajati opsjednut smrti što će ga odvesti na neka izrazito mračna mjesta. Uspio je Koszalka, koji je sam bio i direktor fotografije, na impresivan način dočarati te mračne tonove komunističke Poljske šezdesetih, a ništa slabiji posao nije napravio ni u stvaranju mračne i nelagodne atmosfere. Djeluje sve tu potpuno realistično, hladno, mračno, kao da se osjeća opasnost od manijakalnog ubojice koji uglavnom napada i ubija djecu. I dok je cijela krakovska oblast u strahu i trudi se biti što dalje od potencijalnog ubojice, Karola kao da privlači neka gravitacijska sila onom najiskonskijem zlu. Pravi je ovo psiho(pato)loški triler u kojemu gledatelj na sve načine pokušava i trudi se shvatiti postupke ovog mladića ispred kojeg je cijeli život, no jednostavno ne može se to shvatiti.

Od tuda valjda i fascinacija serijskim ubojicama, sociopatima koji bez ikakvih razloga ubijaju nepoznate ljude jer to je nešto što je nemoguće razumijeti. Ono što ne možemo shvatiti često nas fascinira i intrigira daleko više od onog jednostavnog i lako razumljivog pa zato i priča o ovom mladom sociopatu i uspijeva funkcionirati. Kako protječe ovaj mračni triler, gledatelj kao da želi i navija da Karol završi s tim, prijavi manijaka, iako nam vrlo brzo postaje jasno da to neće samo tako završiti. Stilski i vizualno se "Czerwony Pajak" potpuno uklapa među brojne filmove koji posljednjih godina stižu iz Poljske, otvara on neka teška pitanja o ljudskoj psihi, a imao je i finu prođu na europskim festivalima. 

IMDB LINK 

Primjedbe