DO THE RIGHT THING (1989,SAD) - 9/10


Bio je ovo film kojim je legendarni afroamerički redatelj Spike Lee skrenuo pažnju na sebe i prometnuo se u jednog od najzanimljivijih filmaša svoje generacije. "Do the Right Thing" moćna je humorna drama u kojoj nas Like upoznaje s najblaže rečeno osebujnom galerijom likova i upoznaje sa životom u tipičnom crnačkom njujorškom 'Hoodu ili kvartu tijekom jednog ljeta. Napetost se osjeti stalno u zraku, situacija kao da ključa u skladu s nesnosnim ljetnim vrućinama, a uz većinske crnce žive ondje i latinosi, Koreanci, poneki siromašni bijelci, kao i obitelj Talijana koja već desetljećima ondje drži pizzeriju. Film je to prepun duha, ironije i posve je jasno da Lee koji je napisao, producirao, režirao i odglumio glavnu ulogu u "Do the Right Thing" izvanredno poznaje materiju kojom se bavi.

Iako se rodio u Atlanti, još kao dijete Lee je s roditeljima preselio u jedan takav brooklynski Hood tako da mu je dinamika života ondje jako dobro poznata. U dobrom dijelu svojih filmova Lee se bavio problematikom odnosa među rasama u Americi, rasizmom, neshvaćanju između bijelaca i crnaca, siromaštvom i kriminalom u sličnim predgrađima, no vjerojatno ni u jednom filmu ni prije ni poslije nije sve te teme uspio ovako sjajno predstaviti. U njegovim posljednjim filmovima najviše mi je smetala upravo ta pretjerana didaktičnost, to inzistiranje na edukaciji gledatelja o problematici s kojom se bavi do te mjere da je to dobrim dijelom uništilo osnovnu priču filma. U "Do the Right Thing" takvih problema nema iako je jasno da je Lee od početaka svojevrsni propovjednik i duhovni nasljednik Martina Luthera Kinga, Malcolma X i sličnih boraca za jednakost i ljudska prava te preko svojih filmova želi slati poruku mira.

Tim je nevjerojatnije da je dobar dio (bijele) kritike tada "Do the Right Thing" prepoznao kao poziv crncima na pobunu i poziv na nerede. Neredi koji će se dogoditi na samom finišu filma kulminacija su svega što će se polako nakupljati i događati ranije, a nisu jedino bijelci rasisti u ovom filmu i u ovom kvartu, rasisti su svi. Fantastično to pokazuje scena (koju je kasnije pomalo autoplagirao i u još jednom svom briljantnom filmu "25th Hour") u kojoj neki od likova u kameru govore uvredljive riječi prepune rasnih stereotipa kojima kao da želi potencirati koliko je to nerazumijevanje među stanovnicima. I ne samo to, već i kakav je nedostatak najmanje želje i potrebe da se međusobno upoznaju jer puno je lakše obično puniti si glavu mržnjom i stalno si tuviti u glavu da je netko drugi kriv zašto ti je tako loše u životu.

Od prvog gledanja ovog filma najdraži i najbolji lik mi je bio vlasnik pizzerije Sal, stari Talijan koji u crnačkom kvartu posluje već desetljećima i koji je svojim pizzama, sendvićima i ostalim othranio praktički sve te tipove. I jasno je da je Salu stalo do svih tih ljudi i da za razliku od svog starijeg sina Pina (John Turturro) on nije rasist, ali kada krene bujica nerazumijevanja uzrovokana vrućim glavama, ni on neće biti pošteđen. Zanimljivo je kako je Lee ovu ulogu napisao za Roberta De Nira, koji je na kraju morao odustati od filma zbog drugih obveza pa je Sala utjelovio Danny Aiello. Sam Spike Lee utjelovio je drugog glavnog lika, vječno nezadovoljnog Mookieja, svađalicu koja radi kao dostavljač za Sala i stalno se svađa s priglupim Pinom i još glupljim mu bratom Vitom.

Predstavio je Lee u "Do the Right Thing" cijelu plejadu mladih afroameričkih glumaca pa su tako ovo bile i prve uloge za Rosie Pereze i Martina Lawrencea. Uspio je Lee stvoriti ovdje cijeli niz kompleksnih i jako zanimljivih likova, tipova koje već nakon vrlo malo vremena možemo shvatiti i razumijeti, a donio mu je "Do the Right Thing" i prvu nominaciju za Oscara. Ipak, nagradu za najbolji originalni scenarij odnijelo je "Društvo mrtvih pjesnika" iako je već tada bilo jasno da je "Učini pravu stvar" daleko, daleko originalnija i inventivnija priča. Tek tridesetak godina kasnije ispravljena je ta povijesna nepravda prema Leeju kada mu je dodijeljen Oscar za najbolji adaptirani scenarij za "Blackkklansmana" iako, po meni, to ne spada ni blizu kruga njegovih najboljih filmova.

IMDB LINK 

Primjedbe