IN DARKNESS (2011,POLJ) - 9/10


Iako je od II svjetskog rata proteklo već jako puno godina, i dalje je ovaj vjerojatno najrazorniji događaj otkako je čovjeka nepresušna inspiracija filmašima. Posebno se to odnosi na Holokaust i stradanja Židova, a odmah iz Spielbergove "Schindlerove liste" i "Pijanista" Romana Polanskog mogao bi se smjestiti film Poljakinje Agnieszke Holland. "In Darkness" je između ostalog dohvatio i nominaciju za Oscara u kategoriji najboljeg filma izvan engleskog govornog područja, ali i brojne nagrade na festivalima i u izborima za filmove godine. Kao i praktički ostale slične holokaust drame, i ova je zasnovana na stvarnim događajima za vrijeme njemačke okupacije Poljske, preciznije rečeno grada Lwowa, koji se danas nalazi u sastavu Ukrajine i naziva se Lviv. Kao i u svim gradovima gdje je brojno bilo židovsko stanovništvo i u Lwowu je 1941. organizirano geto iz kojeg su ljudi za dvije godine deportirani u logore, gdje je većina njih i skončala.

No, mnogi Židovi znali su kakva ih sudbina čeka kad jednom završe u logorima poput Auschwitza ili Treblinke i spas su pokušali pronaći skrivanjem u kanalizacijskom sustavu ispod grada. Naravno da u tome ne bi mogli uspjeti bez pomoći za vana, a za taj dio pobrinuo se tamošnji vodoinstalater zadužen za gradsku kanalizaciju, sitni lopov i oportunist, Poljak Leopold Poldek Socha (Robert Wieckiewicz). U početku je Poldek od Židova skrivenih u kanalizaciji tražio novčanu naknadu za pomoć i nevoljko im je nabavljao hranu i štitio ih, no na kraju se solidarizirao s tim ljudima i riskirao je vlastiti život kako bi spasio ove ljude sve do dolaska crvene armije i oslobađanja Lwowa / Lviva od nacista. Nažalost, i Poldekova sudbina je, što nećemo vidjeti u filmu, bila dosta tragična jer je već 1946. godine poginuo nakon što je na njega i kćer dok su se vozili biciklima naletio kamion sovjetske vojske, a krajem 70-ih on i njegova žena su posthumno proglašeni pravednicima među narodima.

I ovo je jedan od onih zbilja šokantnih i potresnih filmova, ali filmova sa snažnom humanističkom porukom, koji posebno mučno i klaustrofobično djeluje jer se većina priče odvija u kanalizaciji. Trebalo je zbilja u tim vremenima biti iznimno hrabar i društveno odgovoran za učiniti ono što je čitavih 14 mjeseci činio Poldek, a Holland, koja se problematikom Holokausta bavila i ranije, u podjednako impresivnom "Europa, Europa" iz 1989. godine, uspjela je prikazati kako antisemitizam nije bio izražen samo kod nacista, već je bio neko normalno stanje. Uz to, i ova je priča savršen primjer kako je zapravo glavna motivacija kod nacista bila pljačka i svojim suludim pričama zapravo su samo pokušavali zamaskirati glavnu pljačkašku motivaciju. 

IMDB LINK 

Primjedbe