INSTINCT (2019,NIZ) - 6,5/10


Crvenokosa Nizozemka Carice van Houten koje se najbolje sjećamo po glavnoj ulozi u Verhoevenovoj "Crnoj knjizi" ili možda kao čarobnicu Melisandre iz "Igre prijestolja", ovaj puta je psihologinja zadužena za tretiranje nasilnih seksualnih prijestupnika koji se nalaze u zatvoru. Tipovi s kojima njezina Nicoline radi sve su samo ne cvijeće, brutalni i često psihički poremećeni nasilnici koji ni ne shvaćaju da su činili neke užasne stvari. Jedan od takvih je i Idris (Marwin Kenzari), zatvorenik s očitim narcisoidnim poremećajem, manipulativan tip koji je u zatvoru završio jer počinio niz gnjusnih seksualnih zločina. Nakon pet godina u zatvoru, on bi trebao biti pušten na uvjetnu slobodu. I dok je većina zaposlenih u zatvoru uvjerena da se inteligentni i manipulativni Idris doveo u red, da se njegovo ponašanje promijenilo, Nicoline je jedina koja mu ni malo ne vjeruje.

Pokušat će on na sve načine pokazati i Nicoline da je spreman za puštanje, a kada shvati da ona ne misli popustiti, počet će Idris pokazivati svoje prave lice i svoju nasilnu stranu. No, umjesto da njegovo ponašanje prijavi nadležnima, Nicoline kao da će svjesno postati privučena ovim opasnim tipom i razvit će patološku opsesiju ovim nasilnikom. Ispostavit će se da je i Nicoline podjednako manipulativna osoba i na kraju ćemo se pitati tko je koga tu izmanipulirao i zaveo i iz kojih točno razloga, a između ovo dvoje ljudi razvit će se prilično bolesna veza. Iako je nizozemskoj glumici Halini Reijn "Instinct" bio scenarističko - redateljski debi, uspjela je ona izbjeći upadanje u zamku klišeja i stereotipnih situacija iz filmova o manipulativnim i visokointeligentim prijestupnicima koji će se upustiti u vezu sa svojim često usamljenim, asocijalnim i naivnim terapeutima.

Iako je Nicoline definitivno usamljena i asocijalna, nije ona jedan od onih naivnih likova koji će pasti na draži naizgled šarmantnog sociopata. Štoviše, ona sama će čak i potencirati cijelu tu situaciju, a pretvorit će se cijela ta priča između Nicoline i Idrisa u neku mračnu igru dominacije i moći. Nažalost, ostalo je dosta toga nejasno ne samo u odnosima između ovo dvoje ljudi, posebno gledatelju ostaje potpuno nejasno i neshvatljivo zašto bi se osoba poput Nicoline upustila u odnos s osobom za koju jako dobro zna kakva je. Imao je "Instinct" i sasvim solidan festivalski život, čak je osvojio i dvije nagrade u švicarskom Locarnu, a definitivno je riječ o provokativnom filmu snimljenom sa stilom koji mi je ipak ostao mrvicu nedorečen.

IMDB LINK 

Primjedbe