REBECCA (2020,GBR) - 6,5/10


Točno 80 godina nakon što je Alfred Hitchcock snimio film prema tada iznimno popularnom romanu Daphne du Maurier, istog zadatka prihvatio se njegov sunarodnjak Ben Wheatley. Ovaj filmaš posljednjih petnaestak godina se predstavio zanimljivim stilom, a obično su filmovi koje je snimao bili miksovi horora i trilera koji su odisali crnim humorom i satirom. I bili su to nerijetko zaista neobični, uvrnuti filmovi poput recimo "Kill List", "High-Rise" ili "Free Fire" tako da sam se nadao da bi Wheatley u ovaj klasik mogao unijeti nešto od toga. Napraviti neku opičenu gothic crnohumornu trilersku romansu kojoj će klasični gothic roman poslužiti tek kao inspiracija. To se, nažalost, nije dogodilo i ova je verzija "Rebecce" gotovo tipično prepisivanje prethodnog filma u kojem praktički nema ništa novoga.

Sličan dojam imao sam i s novom verzijom "Papillona" otprije godinu ili dvije koja je bila čak korektno snimljen film, no taj film nije donio baš ništa ovoga u odnosu na legendarni original. Takav je slučaj i s novom verzijom "Rebbece". Snimljeno je sve tu korektno, čak je i glumačka postava i više nego kvalitetna, no potpuni je to deja-vu i svima onima kojima je poznat Hitchcockov klasik od početka do kraja je jasno što će se dogoditi. Malo me razočarao takav neinventivan pristup, a na ziheraški scenarij na kojem su radili Jane Goldman, Joe Schrapnel i Anna Waterhouse kao da se potpuno uklopio i Wheatley koji je tek u rijetkim trenucima udahnuo neku svoju tipičnu živahnost i uvrnutost. No, bilo je to premalo da bi izvuklo "Rebeccu" iznad prosjeka.

Priča je ovdje, vjerujem, itekako dobro poznata. Maxim de Winter (Armie Hammer) je mladi, šarmantni i, što je najvažnije od svega, nevjerojatno bogati udovac koji će tijekom ljetovanja u Monte Carlo završiti u vezi s Amerikankom iz niže klase (nigdje se ne spominje njeno ime, no uskoro ćemo je znati kao druga gđa de Winter, a odglumila ju je Lily James). Ono što je u početku izgledala kao jedna od onih tipičnih romantičnih priča, vrlo brzo će se promijeniti u nešto puno mračnije. Kada nova gđa De Winter stigne s mužem u njegov zamak Manderley shvatit će da u prvoj gospođi De Winter, godinu dana pokojnoj Rebecci, ona i dalje ima pravu suparnicu. Unatoč tome što Rebecca više nije živa, svo osoblje dvorca i dalje joj je iznimno privrženo, posebno se to odnosi na glavnu kućepaziteljicu gđu Danvers (Kristin Scott Thomas), a Rebeccina sjena vrlo brzo nadvit će se i nad drugom gđom De Winter. 

IMDB LINK 

Primjedbe