SHIRLEY (2020,SAD) - 6,5/10


Shirley Jackson književnica čije je ime vjerojatno jako dobro poznato svim ljubiteljima horora, strave i užasa. Najplodnije razdoblje njene spisateljske karijere bile su četrdesete i pedesete godine prošlog stoljeća kada je i napisala najpoznatija djela kao što su "The Haunting of Hill House", a svojim pisanjem utjecala je na brojne pisce kasnijih generacija poput Stephena Kinga i Neila Gamaina. No, film koji je snimila Josephine Decker (Madeline's Madeline) nije temeljen na nekoj od knjiga Shirley Jackson, već bi se ovaj neobičan film najbolje moglo opisati kao biografsku kombinaciju trilera i drame. Već krajem pedesetih godina prošlog stoljeća, taman negdje po objavljivanju njene najpoznatije knjige "The Haunting of Hill House", Jackson se ozbiljno razboljela. Razne fizičke bolesti koje je dobrim dijelom razvila zbog nezdravog načina života dovele su i do psihičkih poremećaja te je potkraj života Jackson patila od niza poteškoća, a upravo u toj fazi života upoznajemo je i ovdje.

Fred (Logan Lerman) i Rose Nemser (Odessa Young) mladi je bračni par koji je upravo doselio u Los Angeles. Na poziv muža Shirley Jackson, sveučilišnog profesora Stanleyja Hymana (Michael Stuhlbarg), Fred je dobio posao asistenta na njegovoj katedri. Ambiciozni mladi znanstvenik s trudnom mladom suprugom ne samo da se doselio u Los Angeles, već su se smjestili oni u kući u kojoj žive popularni profesor i njegova još popularnija supruga Shirley (Elizabeth Moss). No, jednako koliko je popularna, Shirley je i potpuna čudakinja. Mjesecima ona ne izlazi iz kuće. Paranoidna je, neuredna i zapuštena. Puši jednu cigaretu za drugom, tablete guta kao Pez bombone, a kuća joj izgleda kao svinjac zbog čega su se i dogovorili da joj Rose bude svojevrsna kućna pomoćnica u zamjenu za plaćanje stanarine.

I dok Fred pokušava graditi akademsku karijeru, Rose je zaglavila u kući s potpunom luđakinjom, koja je usput u spisateljskoj krizi i nikako da se prihvati pisanja nove knjige. Kao inspiraciju za novi horor Shirley će na kraju pronaći u stvarnom događaju i nestanku studentice, a velika pomoć bit će joj upravo Rose, koja će u međuvremenu i roditi. Ispostavit će se da su ne samo Shirley, već i njezin muž gotovo pa pravi energetski vampiri koji svaki na svoj način iskorištavaju ovo dvoje pomalo naivnih madih ljudi. No, bez obzira na to, Shirley i velika obožavateljica njenog pisanja Rose počet će se približavati, iako će Shirleyjin utjecaj biti izrazito poguban za ovu mladu djevojku. Nije ovo ni blizu biografska priča na kakve smo možda navikli, već bi se ovaj film možda najbolje mogao opisati kao psihološka drama / triler, a još jednu u nizu uloga potpuno rastrojenih i psihički nestabilnih žena ovdje je ostvarila Elizabeth Moss.

I po dobrom starom običaju upravo Moss nosi cijelu ovu priču, iako je i ostatak glumačke ekipe na nivou. Bez obzira što ovo nije tipični biografski film, već stilizirana psihološka drama / triler, uspjela je Decker fino dočarati košmar u glavi i životu jedne od najpoznatijih horor spisateljica svih vremena. Premijerno je "Shirley" prikazan u natjecateljskom programu festivala u Sundanceu, gdje je Decker i dobila posebno priznanje za autorsko filmsko stvaralaštvo, a potom i u posebnom programu festivala u Berlinu. Bilo je ovo na kraju dosta neobično iskustvo, film koji od gledatelja iziskuje pažnju i koncentraciju, pomalo iscrpljujuća psihološka drama koja se na trenutke možda i izgubila u pretjeranim stilizacijama.

IMDB LINK 

Primjedbe