STRAY DOLLS (2019,SAD) - 7/10

 



Američka filmašica podrijetlom iz Indije Sonejuhi Sinha sa svojim prvim dugometražnim filmom predstavila se na festivalu u Tribeci, a "Stray Dolls" je stilizirani krimić koji pomalo podsjeća na kultni "Thelma i Louise" Ridleyja Scotta. I ovdje u središtu pažnje imamo dvije žene koje su silom prilika uronile u kriminalne vode, no za razliku od starijih kolegica, imigrantica iz Nepala, Riz (Geetanjali Thapa) i tipična whitetrašerica Dallas (Olivia DeJonge), neće stići puno dalje do motela u kojem su zaglavile. Nakon što je Riz stigla u motel koji drži Poljakinja Una (Cynthia Nixon, crvenokosa mršavica iz "Seks i grad"), ova ju je odmah angažirala na poslovima čišćenja, a njenu putovnicu smjestila je kod sebe u sef.

Završila je Riz kao cimerica s Dallas, djevojkom nemirnog duha koja sanja kako će pobjeći iz motela u kojem je zaglavila, a zaljubljena je u Uninog sina Jimmyja (Robert Aramayo). Njih dvoje se bave sitnim kriminalom, krađama, dilanjem droge i lijekova, a i prije nego što se uspjela raspakirati, u taj kriminalni polusvijet bit će uvučena i Riz. Ubrzo će nam postati jasno da kriminal za ovu naizgled naivnu i prostodušnu djevojku iz Nepala i nije neka novost i da nije ona put Amerike krenula isključivo iz ekonomskih razloga, a cijela situacija će se zakomplicirati kada od jednog stanara ukradu "ciglicu" kokaina. Naravno da nestanak kilograma kokaina i nije nešto što može proći tako nezapaženo, a bit će to samo početak koji će slijediti i druge krađe, ubojstva, izdaje, narkomanske orgije i sve ostalo što bi jedan ovakav mračni krimi - triler trebao imati.

Autodestruktivna Dallas potpuno će povući u svoj polusvijet novu prijateljicu, a ubrzo će se između njih roditi i nešto više od prijateljstva. Podjednako važnu ulogu kao Riz ili Dallas, ovdje igra i sam motel. Jedan od onih ljigavih, prljavih, pljesnivih jeftinih motela u kojem se praktički i odvija čitava radnja ovog stiliziranog krimića prepunog iznenađenja i preokreta. Pomalo su me začudile slabe ocjene ovog filma na IMDB-u (tek 4.5 dok ovo pišem), no "Stray Dolls" je za mene bio i više nego zadovoljavajući film sa zanimljivim likovima, nadahnutom režijom i finom fotografijom. Naravno da neće ovo biti film koji će se dugo pamtiti, no u odnosu na more šrota s kojim smo zasipani s druge strane Atlantskog oceana, "Stray Dolls" svakako spada u gornji dom nezavisne američke produkcije. 

IMDB LINK 

Primjedbe