SUMMERLAND (2020,GBR) - 7/10


Vodi nas ova gotovo tipična britanska drama u englesku provinciju početkom četrdesetih u vrijeme nacističkog bombardiranja Otoka. I dok su London i ostali gradovi bili na udaru, provincijska mjesta poput gradića u Kentu na jugozapadu Engleske, praktički su ostala nedirnuta. Ondje živi i čudakinja po imenu Alice Lamb (Gemma Arterton), spisateljica u kasnim tridesetim godinama koju seoska djeca nazivaju vješticom. I prava je Alice pustinjakinja, društvena izopćenica koja ne voli ljude, a ni oni pretjerano ne vole nju, no upravo će njoj na skrb biti povjeren dječak iz Londona, Frank. Baš zbog opasnosti djeca iz gradova očito su se evaukirala u mirnija područja pa je tako ta sudbina zadesila i Alice, koja i nije oduševljena tom odlukom i želi se malca što prije riješiti.

No, kako je ovo jedan od onih tipičnih britanskih filmova, tako će se Alice i Frank s vremenom početi povezivati, a paralelno s tim ćemo kroz flešbekove saznavati i njenu životnu priču. Povremeno ćemo se tako vraćati petnaestak godina unatrag kada je Alice bila još studentica u Londonu i kada se upustila u vezu s kolegicom Verom (Gugu Mbatha-Raw). S obzirom da su to bile dvadesete, lezbijska veza bila je tada priličan tabu i nakon što je ta veza završila, Alice se odlučila povući u izolaciju i prije no što je to postalo nešto standardno. Odlučila se očito ona sama skrivati, više ne vezati za nikoga i pisati, a onda se pojavio dječak i svi njeni planovi past će u vodu. I bila je ovo jedna od onih tipičnih britanskih pomalo sladunjavih, čak i predvidivih melodrama prepunih emocija i priča koja će se na kraju rastegnuti na gotovo pola stoljeća.

Svejedno, bio je "Summerland" i više nego korektan film, fina kombinacija romanse i ratne drame koja je ujedno bila i filmski debi ugledne britanske dramatičarke i kazališne redateljice Jessice Swale, koja je sama napisala scenarij. Zanimljivo je kako su i glavne glumice iz ovog filma, Arteron i Mbatha-Raw bile zamjene jedna drugoj u glavnim ulogama u njenoj nagrađivanoj predstavi "Nell Gwynn". Obje su sasvim korektne u svojim ulogama u filmu koji čak pomalo i izgleda da je originalno predviđen kao kazališna predstava da bi tek potom bio prilagođen za filmsko platno. Oni koji vole pomalo tipične britanske melodrame, sasvim sigurno neće pogriješiti ni sa "Summerlandom".

IMDB LINK 

Primjedbe