TARGET NUMBER ONE / MOST WANTED (2020,KAN) - 8/10


 

Kanadski triler koji sam na internetu uspio pronaći pod nazivom "Target Number One" u međuvremenu je promijenio ime i sada se zove "Most Wanted", a uzbudljiva je to i zanimljiva priča snimljena prema istinitim događajima s kraja osamdesetih. Scenaristički i redateljski je potpisuje frankofoni kanadski filmaš Daniel Roby (Dans la brume, Louis Cyr) i mislim da je ovo prvi film koji je snimio na engleskom jeziku. Za stvarnu priču o sitnom kanadskom dileru koji je 1989. godine u spektakularnoj akciji uhvaćen u Tajlandu, a potom i bačen u tamošnji zatvor, Roby se zainteresirao prije više od deset godina. No, proces od pisanja scenarija do pronalaska producenata spremnih investirati u ovu kontroverznu i šokantnu priču trajao je čitavo desetljeće.

No, čekanje se isplatilo jer je Roby definitivno uspio snimiti kvalitetan film, uzbudljivi i dinamični triler čiju je radnju posložio nelinearno. Paralelno s pričom o sitnom kanadskom dileru i narkomanu Alainu Olivieru koji je za potrebe filma preimenovan u Daniela Legera (utjelovio ga je mladi kanadski glumac Antoine Olivier Pilon, koji je zablistao u Dolanovoj "Mommy" još kao 16-godišnjak i već sam praktički u međuvremenu zaboravio na njega), pratit ćemo i priču istraživačkog novinara Victora Malareka (Josh Hartnett), koji se zainteresirao za ovaj slučaj. Malareka, jednog od onih novinara iz filmova koji za dobru priču ide i glavom kroz zid i ne pristaje na kompromise, zaintrigirao je slučaj kojim se kanadska policija hvalila kako je razbila lanac krijumčara heorina iz Tajlanda.

Problem je nastao što je tijekom akcije u Tajlandu jedan kanadski policajac poginuo, a policija je napravila spektakl kao da su u najmanju ruku uhvatili Pabla Escobara dok je epilog svega bio potpuno anonimni klinac koji je zaglavio u tajlandskom zatvoru. Puno je toga tu bilo sumnjivo Malareku, koji je odlučio istražiti cijeli slučaj pa i otputovati u tajlandski zatvor, a usporedno s njegovom istragom pratit ćemo i kako je najobičniji bezveznjak poput Legera odjednom proglašen kriminalnim mastermindom gotovo u rangu kanadskog El Chapa. Vidjet ćemo kako su naivnog klinca i ovisnika u heroinu upravo policajci navukli u klopku i namjestili mu cijeli slučaj kako bi mogli napredovati na poslu zahvaljujući ovom velikom uspjehu.

Fino je Roby strukturirao ovu priču koja je svojedobno izazvala veliki skandal u Kanadi. Iako u suštini ovaj film zapravo i ne nudi ništa novoga u odnosu na trilere slične tematike, zahvaljujući solidnoj glumačkoj ekipi i dobro posloženoj priči, uspio je Roby izvući najviše što je mogao. Bio je na kraju "Target Number One" ugodno iznenađenje, jedan od onih žanrovskih filmova odnosno krimića / trilera u kojem ćemo vidjeti koliko opasno zaista može biti u krivo vrijeme zateći se na krivom mjestu. I u epizodnim ulogama pojavljuju se tu neka realitvno poznata lica, od američkog glumca i komičara Jima Gaffigana kao dilera i policijskog doušnika koji je Daniela i uvukao u zamku do Stephena McHattiea kao inspektora koji je osmislio cijelu ovu suludu operaciju koja će se pretvoriti u potpunu katastrofu. 

IMDB LINK 

Primjedbe