TEKST (2019,RUS) - 7/10


Ruska filmska industrija posljednjih je godina u silnoj ekspanziji. I dok se ondje naveliko štancaju blockbusteri kojima se valjda pokušava odgovoriti na istu plimu koja stiže iz Hollywooda, a u pravilu su to monumentalni treševi u odnosu na koje sav taj holivudski gnoj izgleda duboko, pametno i promišljeno, egzistira u Rusiji i art scena te snimaju tamošnji filmaši zaista impresivne i upečatljive filmove. Smjestio se ovaj uzbudljivi triler koji je po istoimenom bestseleru Dimitrija Glukhovskog snimio Klim Šipenko točno na pola puta između arta i žanrovskog filma, mračnog krimića o tmurnoj ruskoj svakodnevici. Sve do "Teksta" Glukhovski je pisao SF-e, distopije, čak je radio i neke kompjutorske igrice, a bio je to prvo djelo u kojem se priklonio realizmu i u kojem se pozabavio nekim aktualnim problemima društva svoje zemlje.

Glavni junak ovog uzbudljivog i napetog krimića je Ilja Gorunov (trenutačno najpopularniji i najtraženiji ruski glumac mlađe generacije Aleksandar Petrov), koji je najbolja potvrda da je mama obično uvijek u pravu. Ilju upoznajemo kao 20-godišnjeg studenta filozofskog fakulteta u Moskvi koji se upravo sprema na noćni provod, no mama ga ne želi pustiti jer još nije položio sve ispite. Ostao je nesretnom Ilji tek jedan bijedni ispit, no stara majka je neumoljiva. Ipak, svejedno će otići on u noćni klub kako bi se našao sa svojom djevojkom, a bit će to odluka koja će mu potpuno promijeniti život. Ondje će mu podmetnuti drogu, po kratkom postupku osuditi na sedam godina zatvora, a kada izađe van i vrati se kući, shvatit ćemo da je on sada 27-godišnjak bez ikakve perspektive.

Da situacija bude strašnija, samo koji dan prije nego što je on izašao iz sibirske prdekane, mama mu je umrla i iza nje je ostao tek lonac juhe koji je netom prije skuhala. Nesretni Ilja nema novca ni za njezin sprovod, a ono što ga pogoni bit će želja za osvetom Petru, bogatom klincu i sinu politički dobro umreženog moćnika koji mu je smjestio i uništio mu život. Prilika će mu se ukazati vrlo brzo, a nakon što ga slučajno ubije, potom i sakrije njegovo tijelo, Ilja će uzeti Petrov mobitel. S mobilnim telefonom kao da će preuzeti i život bogatog vršnjaka, barem u virtualnom svijetu, no odluka da nastavi koristiti mobitel ubijenog kriminalca, mogla bi ga skupo koštati.

Jednako koliko je "Tekst" žanrovski krimić - triler, toliko je to i psihološka drama, prava karakterna studija jedne osobe, ali i cijelog društva u kojem vidimo kako u svijetu potpuno izokrenutih vrijednosti prolaze oni koji su se cijelog života držali pravila, a kako oni koji su odlučili krenuti tamnom stranom. Dok je dobro odgojeni mladić, izvrsni student, skroman i pošten na sedam godina završio u zatvoru, bahati balavac, sitni diler koji zna da mu nitko ne može ništa, živio je gotovo kao kralj. Film je to koji pokazuje da nešto što smo smatrali kao društvene vrijednosti i civilizacijski dosezi odavno ne vrijede i da su oni koji pokušavaju živjeti skromno, pošteno i biti pravedni, zapravo najobičnije budaletine.

Volim te moderne ruske filmove jer me njihova zbilja užasavajuće okruženje podsjeća i na našu svakodnevicu i na našu stvarnost, no samo još dodatno potencirano, na steroidima. Iako ima "Tekst" određenih problema, definitivno je ovo jedan od onih filmova u kojima plusevi nadmašuju minuse. Uspio je Šipenko fino sljubiti karakternu, unutarnju dramu glavnog lika, kritiku posttranzicijske Rusije i posrnulog društva s gotovo pravom blockbusterskom estetikom, tako da "Tekst" ni malo ne pati na tempu. Iako film traje više od dva sata, nema tu praznog hoda, a trijumfirao je "Tekst" i u izboru za najbolji ruski film godine osvojivši Zlatnog orla za najbolji film, dok je Petrovu ista nagrada pripala za glavnu mušku ulogu.

IMDB LINK 

Primjedbe