THE HIT (1984,GBR) - 7,5/10


Stephen Frears (Opasne veze, High Fidelity) danas spada u krug najuglednijih britanskih filmaša posljednjih tridesetak godina, a ovaj krimić bio mu je prvi film koji je snimio nakon desetljeća tesanja zanata na televiziji. Iako je prvi cjelovečernji film "Gumshoe" snimio još 1971. godine, posvetio se potom Frears televiziji, snimajući televizijske filmove i epizode pojedinih serija, a ovaj pomalo netipični krimi - triler uglavnom se događa u Španjolskoj. Ondje je skrovište pronašao londonski gangster Willie Parker (Terence Stamp), koji je odlučio svjedočiti protiv članova svoje kriminalne organizacije. Kako su dobrim dijelom zahvaljujući njemu brojni londonski gangsteri završili u zatvoru, britanska policija Willieju je omogućila novi život pod drugim identitetom u Španjolskoj.

I idila na španjolskom suncu, miru i tišini za sad već pomalo ostarjelog umirovljenog gangstera potrajala je desetak godina, no naravno da londonski krimosi nikada nisu zaboravili na njega. Izdaja poput takve se ne oprašta i desetak godina kasnije uspjeli su mu ući u trag, a zadatak da ga se rješe dobili su iskusni gangster Braddock (John Hurt) i njegov mladi sidekick Myron (Tim Roth). I dok je iskusni Braddock smiren, hladnokrvan i staložen, mlađahni Myron je potpuno nabrijan i nestrpljiv zbog svog prvog ozbiljnijeg zadatka, a cijela situacija dodatno će se zakomplicirati kada ovaj dvojac kao taoca uzme i mladu Španjolku Maggie (Laura del Sol). Njihov zadatak je Williea odvesti u Pariz, gdje mu slatku osvetu spremaju kriminalci kojima je nekoć smjestio, no kako će otmičari za sobom ostavljati krvavi trag, praktički kompletna španjolska policija krenut će u potragu za njima, blokirati granice i zatvoriti dobar dio cesta.

Iako sama priča ovdje i nije nešto posebno inovativna, uspio je Frears po scenariju svog televizijskog kolege Petera Princea, snimiti uzbudljiv i zabavan film koji vješto izbjegava neke standarde i stereotipe. Zanimljivo je kako je uloga Myrona prvotno bila namijenjena frontmanu legendarnog punk banda "The Clash" Joeu Strummeru, koji je zbog koncertnih obveza morao odustati, no zato je Frearsu preporučio tada potpuno anonimnog mladog glumca i svog prijatelja, Tima Rotha. Rothu je ovo zapravo bio i filmski debi, a odmah je zaslužio i nominaciju za najboljeg mladog britanskog glumca, dok je Frears iz naftalina izvukao i Terencea Stampa, kojem je ovo bila prva glavna uloga nakon dobrih deset godina. Zanimljivo je da su na glazbi za "The Hit" radila tri iznimno poznata glazbenika pa su tako Eric Clapton i Roger Waters iz Pink Floyda autori glavne teme, dok je čuveni španjolski flamenco gitarist Paco de Lucia skladatelj ostatka scorea. 

IMDB LINK 

Primjedbe