THE MAN STANDING NEXT (2020,KOR) - 8/10




Pokušat će ovaj političko - špijunski povijesni triler naslijediti prošlogodišnjeg oskarovskog laureata "Parazita" pošto je "The Man Standing Next" istaknut kao ovogodišnji korejski kandidat za najprestižniju filmsku nagradu. Naravno da film koji je po istinitim događajima s kraja sedamdesetih snimio čovjek koji se nekako specijalizirao za slične političko - špijunske krimiće / trilere po imenu Min-ho Woo (The Drug King, Inside Men), neće ponoviti uspjeh poznatijeg mu kolege Bong Joon Hoa, vjerojatno neće ući ni u uži krug nominiranih, no svejedno je bio to fini triler. Baš je to jedna od onih pomalo staromodnih špijunskih priča, politički triler baš po mom guštu pomalo na tragu sličnih filmova kakvi su se u Americi snimali sedamdesetih (kultna Tri kondorova dana mi odmah padaju na pamet).

Kraj je sedamdesetih i Južna Koreja je pod apsolutnom kontrolom predsjednika Park Chung-heea, čovjeka koji je vlast u zemlji preuzeo 18 godina ranije nakon vojnog udara. I Južna Koreja u njegovo je vrijeme prava policijska država, diktatura koja zapravo nema ni najmanje veze s današnjom demokratskom državom već je sve do sredine osamdesetih ponajviše podsjećala na slične režime Južne Amerike kojima su vladali razni nacionalistički generalisimusi i slični idioti. Pod kontrolom predsjednika Parka (Sung-mi Lee) je apsolutno sve, dakako i tamošnja tajna služba čiji je novi direktor Kim Gyu-pyeong (Byung-hun Lee) dobio zadatak spriječiti bivšeg direktora Park Yong-gaka (Do-won Kwak) da u Americi objavi knjigu svojevrsnih memoara.

Bivši direktor Park zna itekako jako dobro na koji način funkcionira korejska država i odlučio je svoja saznanja podijeliti sa svijetom. Pristao je čak i svjedočiti na saslušanjima u američkom Senatu, reći sve o vladinim ilegalnim operacijama, tajnim računima, a CIA i američka vlada sve više pritišću predsjednika Parka da odstupi s vlasti i raspiše demokratske izbore. No, osim Amerikanaca, predsjedniku koji se počeo ozbiljno gubiti i spreman je prosvjede koji su krenuli protiv njega ugušiti tenkovima, o glavi će početi radi i neki njegovi najbliži suradnici, svjesni da pomahnitali diktator zemlju vodi u propast. Praktički svima oko predsjednika Parka jasno je da mu je vrijeme odbrojano i krenule su borbe tko će ga naslijediti, a novi direktor tajne službe Kim, izgleda da je jedini koji zemlju želi povesti u drukčijem, demokratskom smjeru.

Već sada je "The Man Standing Next" izabran za najbolji korejski film snimljen u 2020. godini po izboru tamošnje kritike, a glavnom glumcu Byung-hun Leeju uloga direktora Kima donijela je i nagradu za najboljeg azijskog glumca godine. Leeju očito suradnja s Wooom odlično odgovara jer je i za ulogu u njegovom prethodnom filmu izabran za najboljeg glumca Azije, no ovog već legendarnog glumca najbolje se sjećamo po ulogama u filmovima kao što su "Bittersweet Life", "I Saw the Devil" ili "The Good, the Bad, the Weird", a okušao se i u nekim američkim filmovima poput nove verzije "Sedmorice veličanstvenih". Svi oni koji vole pametne, kompleksne trilerske priče začinjene povijesno - političko - špijunskom tematikom, korektno napisane i solidno režirane i odglumljene, definitivno neće pogriješiti s ovim uzbudljivim trilerom koji je na korejskim kino blagajnama debitirao baš uoči epidemije korona virusa i zaradio više od 30 milijuna dolara. 

IMDB LINK 

Primjedbe