TO THE STARS (2019,SAD) - 6,5/10

 


Vodi nas ova coming of age drama koju je po scenariju debitantice Shannon Bradley-Colleary režirala Martha Stephens (Land Ho!) u provinciju Oklahome šezdesetih godina prošlog stoljeća. Ondje ćemo upoznati tinejdžericu i svojevrsnu društvenu otpadnicu Iris (Kara Hayward koje se sjećamo iz Moonrise Kingdom ili Manchester by the Sea), djevojku odgajanu u konzervativnoj obitelji u još konzervativnijoj zajednici. Iris je jedna od onih povučenih, sramežljivih djevojaka koja gotovo pa nema prijatelja, predmet je sprdnje i ismijavanja u školi, a pomalo neočekivano ona će prijateljicu pronaći u novoj djevojci u gradiću. Ta djevojka je Maggie (Liana Liberato), ženstvena provokatorica, lukava manipulatorica koja jako dobro zna kako izaći na kraj sa za tračeve i ogovaranja uvijek raspoloženom provincijskom okolinom.

Dvije djevojke tako će se početi upoznavati i družiti, Iris, koja gotovo pa živi pod staklenim zvonom svoje mame, polako će se početi otvarati i oslobađati. S druge strane Maggie koja je u mjestašce doselila iz velikog grada jedna je od onih djevojaka prepunih priča kojima želi impresionirati sve oko sebe. Tako svima tvrdi da je njen otac čuveni fotograf Life magazina, no istina je puno drukčija jer je svoju kćer i ženu Grace (Malin Akerman) preselio iz grada kako bi kćer udaljio od životnog stila velikog grada koji na nju loše utječe. A taj loš utjecaj od kojeg su pokušali spasiti Maggie selidbom u malu i zatucanu sredinu, njena je homoseksualnost te su vjerovali da će se djevojka promijeniti u novom okruženju i da ih više neće sramotiti.

Dobit ćemo i natruhe da je Maggie u prošlosti zbog svojih seksualnih preferenci bila emocionalno i fizički zlostavljana od oca, dok je bespomoćna majka samo šutila i trpila, a pokušavalo ju se "izliječiti" religijskim seansama. Shvatit ćemo da je Maggieno pozicioniranje kao popularne, cool i zabavne djevojke tek krinka za njenu stvarnu osobnost, koju će mlada provincijalka Iris, koja valjda nije ni svjesna da postoje lezbijke, s vremenom počinjati otkrivati. Kad u maloj i zatucanoj sredini imamo osobe koje su drukčije od ostalih, tada to u pravilu i ne može dobro završiti, a osim finog okruženja, pametnog i polako razotkrivajućeg scenarija, glavni adut filma su dvije glavne glumice koje nose cijeli ovaj film. Premijerno je "To the Stars" prikazan na festivalu u Sundanceu, potom i u natjecateljskom programu u češkim Karlovym Varyma, no nije ova drama o neshvaćenim djevojkama i ženskom prijateljstvu bio film koji me nešto posebno impresionirao. 

IMDB LINK 

Primjedbe