TOTALLY UNDER CONTROL (2020,SAD) - 9/10


Poznati američki istraživački dokumentarist Alex Gibney nije slučajno tempirao izlazak dokumentarca kojeg je režirao zajedno s Opheliom Harutyunyan i Suzannom Hillinger neposredno pred američke predsjedničke izbore. I u nekim ranijim filmovima i serijama koje je nedavno snimio, Gibney je bio iznimno kritičan i oštar, naravno uz dobro istražene i predstavljene argumente, prema aktualnoj američkoj administraciji i spodobi na čelu najmoćnije zemlje svijeta, Donaldu Trumpu. Ovaj puta Gibney i ekipa snimili su još jedan iznimno aktualan dokumentarac u kojem su se odlučili pozabaviti pandemijom koronavirusa, stavljajući naglasak na problematiziranje reakcije američkih vlasti na ono što se sprema i ono što se događa.

Očito je da je ovaj dokumentarac sniman u hodu i složen je kronološki pa su tako na odjavnu špicu filma uspjeli ubaciti objavu da je i Trump obolio od covida. I ne treba brinuti da je "Totally Under Control" jedan od onih filmova u kojima se teoretizira kako je i zašto nastao virus, nema tu nikakvih teorija zavjera tog tipa, već se postojanje virusa uzima kao nešto što je činjenica. U središtu pažnje je američka zakašnjela reakcija na saznanja o virusu i "izgubljeni mjesec" zbog kojeg je dobrim dijelom ondje toliko ljudi i oboljelo i umrlo. Povlači se ovdje paralela i s Južnom Korejom, jednom od zemalja koje su po svemu sudeći najbolje reagirale na početku epidemije i pokušava pokazati koji su to bili razlozi zašto Amerika nije mogla, a ni htjela reagirati poput Koreje.

I naravno da, prema ovom dokumentarcu, najveću, gotovo potpunu krivnju za katastrofu koja je zadesila Ameriku snosi notorni Trump. Upoznaje nas Gibney i s podacima kako je sustav ondje potpuno zakazao i kako se tome najviše može zahvaliti vlastima koje su potpuno neozbiljno shvatile ono što se sprema iako su mnogi upozoravali što bi se moglo dogoditi ako se ne reagira na vrijeme. S druge strane, tu je Koreja u kojoj su se političari odmah na početku maknuli sa strane i prepustili rješavanje situacije struci i znanstvenicima, a da nije ondje bilo nekakvog religijskog kulta u kojem su se na tisuće zarazile, ne bi Koreanci vjerojatno prvi val epidemije ni osjetili.

U sve ovo jako je teško povjerovati ne zato što je "Totally Under Control" tendenciozan film, već je normalnom čovjeku teško pojmiti da je uopće moguće da najmoćnija zemlja svijeta na vrhu zaista ima takve luđake. Sam naziv filma dolazi od Trumpove izjave kojom je javnost smirivao da je sve pod kontrolom iako je dobro znao da to baš i nije tako, ali i kako mu je osnovna motivacija, već i onda kada je epidemija krenula u Americi krenula, bio isključivo reizbor. I, naravno punjenje džepova sebi i svojim jatacima. Najbolje bi se ovaj šokantni dokumentarac moglo opisati kronologijom kaosa, potpunog raspada sustava i kako to izgleda kada su potpuno nekompetentne osobe na najvažnijim pozicijama.

Okupili su Gibney i suradnici zaista brojne relevantne sugovornike od kojih su mnogi u prvoj polovici godine odletjeli sa svojih pozicija samo zato što su pokušali upozoriti da se sprema katastrofa ukoliko se nešto ne poduzme. Vidjet ćemo i kako je Amerika na samom početku epidemije Kini prodala sve zalihe maski da bi potom ondje nastupila nestašica, a kaos je povećan kad je odgovornost Trump spustio na savezne države koje su se potom jedna s drugom natjecale i licitirale za kupnju maski iz drugih zemalja. Sve ovdje djeluje totalno nadrealno, no čest je to slučaj u Americi posljednjih godina, a iako naravno nikada nećemo saznati što bi bilo kad bi bilo odnosno da se pravovremeno reagiralo i postupilo onako kako u ovom filmu napominje većina sugovornika, svakome je jasno da je vlast po tko zna koji put zakazala.

Naravno da je prerano za stvaranje kompletne slike o epidemiji koronavirusa u svijetu, posebno u Americi gdje je ovdje, logično, stavljen naglasak jer od početka je prošlo tek nekih devet ili deset mjeseci. No, ovaj film koji je snimljen u rekordnom roku od samo nekoliko mjeseci (ako se dobro sjećam, vremenska crta zaustavlja se negdje u svibnju ili lipnju, potom se vjerojatno krenulo u montažu) i uspio je vjerojatno zagrebati samo površinu, a već je počelo ispadati toliko toga, sigurno će poslužiti kao dobra početna točka za ozbiljniju i dublju istragu kada (i ako) epidemija jednog dana završi. Bez obzira što se nije uspjelo zbog vremenske stiske i iz očigledne želje da film ugleda svjetlo dana prije izbora kako bi se i na ovaj način ljudima pokušalo ukazati na štetnost Trumpa i njegove klike za kompletno društvo, zagrebati i dublje, već i ovo je zaista uznemirujuće i zastrašujuće. 

IMDB LINK 

Primjedbe